EXPOZIȚII TEMPORARE
 
 
Expoziția „Cuiburile păsărilor migratoare prezintă un material științific valoros, din colecția de cuiburi și ouă „Ion Cătuneanu”, aflată în patrimoniul secției Muzeu. Astfel, la parterul clădirii, sunt expuse cuiburi și ouă care aparțin unui număr de 35 de specii de păsări migratoare și parțial migratoare, care fac parte din avifauna clocitoare a României. Vizitatorii au ocazia să descopere câteva aspecte legate de materialele folosite pentru construirea cuiburilor, durata de construire, locul de amplasare și modalitățile de apărare a acestora. Este evidenţiată maniera de realizarea a cuiburilor, mai mult sau mai puţin sofisticată, precum şi forma, mărimea sau culoarea ouălor, care variază într-o gamă largă, în funcţie de fiecare specie.
Dintre speciile expuse, 11 se află pe Lista Roșie a Vertebratelor din România, având diferite grade de periclitare - specii vulnerabile: pelicanul (Pelecanus onocrotalus), stârcul galben (Ardeola ralloides), barza albă (Ciconia ciconia), țigănușul (Plegadis falcinellus), rața roșie (Aythya nyroca), viesparul (Pernis apivorus); specii periclitate: lopătarul (Platalea leucorodia), stârcul roșu (Ardea purpurea), rața cu ciuf (Netta rufina), piciorongul (Himantopus himantopus) și o specie critic periclitată, gaia negră (Milvus migrans).
 
 
Expoziția „Minerale şi asociaţii minerale din România”, este organizată în colaborare cu Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, în parteneriat cu Academia Română – Secția Științe Geonomice, Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie. Este o expoziţie în premieră, care face parte din proiectul cultural „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cuprinde 121 de eșantioane mineralogice importante din punct de vedere științific și muzeografic, precum și informații despre asociaţiile minerale de pe teritoriul României. Evenimentul promovează zestrea minerală a Romȃniei, cu accent pe contribuţia adusă patrimoniului mineralogic universal cu un număr de 38 de minerale descoperite şi descrise pentru prima dată de pe teritoriul ţării noastre.
Expoziția va fi deschisă pentru vizitare până la data de 17 februarie 2020.
 
 

Expoziție temporară „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” este realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București și dezvăluie amintiri despre personalități marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani: Dimitrie Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc precum și Petre Mihai Bănărescu. Structurată în cinci secțiuni, expoziția prezintă realizările științifice ale savanților prin expunerea de imagini inedite din viața acestora, de informații importante din biografia lor, de documente, cărți sau alte lucrări importante publicate de către aceștia, precum și a unor obiecte care au aparținut celor cinci personalități.
Expoziția va fi deschisă pentru vizitare până la data de 29 februarie 2020.

 
 
Expoziția își propune să popularizeze în rândul publicului bioregiunea montană şi diversitatea ei specifică, scopul principal fiind acela de a creşte gradul de conştientizare vizavi de nevoia reală de a proteja habitatele şi speciile ameninţate cu dispariţia sau pe cele endemice, care depind în întregime de condiţiile ecologice oferite de Munţii Carpaţi.
Maniera de realizare este una atractivă, cu diorame clasice, dar şi deschise, ce prezintă specii de animale caracteristice, precum lupul, ursul brun, cerbul carpatin, capra neagră, râsul, marmota dar şi specii rare sau dispărute din fauna României, cum ar fi vulturul negru. Totul este completat de puncte interactive, cu aplicații și jocuri destinate tuturor categoriilor de vârstă, care facilitează accesul nemijlocit la cunoaştere, într-un mod inedit.
Expoziția „Pe culmile Carpaților” a fost realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.