EXPOZIȚII TEMPORARE
   
 
 

Începând cu ziua de miercuri, 1 august 2018, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, a fost dată spre vizitare o nouă expoziție temporară, intitulată „Pe Culmile Carpaților”, manifestare organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.
Expoziția își propune să popularizeze în rândul publicului bioregiunea montană şi diversitatea ei specifică, scopul principal fiind acela de a creşte gradul de conştientizare vizavi de nevoia reală de a proteja habitatele şi speciile ameninţate cu dispariţia sau pe cele endemice, care depind în întregime de condiţiile ecologice oferite de Munţii Carpaţi.
Maniera de realizare este una atractivă, cu diorame clasice, dar şi deschise, ce prezintă specii de animale caracteristice, precum lupul, ursul brun, cerbul carpatin, capra neagră, râsul, marmota dar şi specii rare sau dispărute din fauna României, cum ar fi vulturul negru. Totul este completat de puncte interactive, cu aplicații și jocuri destinate tuturor categoriilor de vârstă, care facilitează accesul nemijlocit la cunoaştere, într-un mod inedit.
Expoziția „Pe culmile Carpaților” va putea fi vizitată până la data de 4 august 2019.

Vă aşteptăm cu drag!

   
   
 
 

Începând cu ziua de vineri, 20 iulie 2018, puteți vizita expoziția temporară „Urmele trecutului”, în care pot fi admirate 46 de piese fosilizate, reprezentate de câteva specii de moluşte, toate din patrimoniul științific al Complexului Muzeal de Științele Naturii. Exponatele datează din două perioade ale Erei Mezozoice, respectiv, Cretacic şi Triasic, având o vechime de cca. 251 de milioane de ani, dar şi din perioada geologică Devonian, aparținând Erei Paleozoice, având o vechime de cca. 416 milioane de ani. Piesele expuse au fost colectate de pe teritoriul României, marea majoritate fiind reprezentativă zonei de mijloc a Dobrogei.
Era Mezozoică (secundară) este a doua mare eră geologică, în decursul căreia au apărut forme de viaţă ce definesc a treia etapă în dezvoltarea biosferei, după Era Precambriană (arhaică) şi Era Paleozoică (primară). Unele dintre cele mai reprezentative forme de viaţă din această perioadă au fost amoniţii.
Era Paleozoică a început cu perioada Cambriană, cu aproximativ 80 milioane de ani în urmă, fiind bogată în fenomene geologice, climatice şi biologice. Fosilele caracteristice acestei perioade sunt moluştele, prin cele trei clase, de Lamelibranhiate, Gasteropode şi Cefalopode (Diceras sp., Natica sp., Gryphaea sp.).
Expoziția „Urmele trecutului” va putea fi vizitată până la data de 30 septembrie 2018.

   
   
 
  Începând cu data de 29 iunie 2018, puteți vizita a III-a ediție a expoziţiei de fotografie „Aero Galați”, dedicată Zilei Internaționale a Dunării, dar și tuturor celor care iubesc Galațiul. Manifestarea îşi propune să aducă în faţa publicului imagini inedite, realizate din perspectivă aeriană, cu ajutorul dronelor. Prin cele câteva zeci de lucrări care vor fi expuse, domnii George Nica şi Marian Cepeha, ambii pasionați fotografie, au surprins aspecte ale Dunării și Galaţiului, prin fotografii, în majoritatea lor, panoramice, realizate în cele 4 anotimpuri, în perioada 2016 - 2018, astfel încât, vizitatorii să poată admira o hartă fotografică spectaculoasă a cadrului natural și urban al oraşului nostru.
Expoziţia „Aero Galați” nu ar fi fost posibilă fără implicarea Asociaţiei „Galaţi - Oraşul meu”, organizație cunoscută pentru promovarea valorilor culturale şi civice ale oraşului Galaţi şi pentru modul activ în care militează pentru implicarea tinerilor în activitatăţi de cunoaştere a urbei de pe malul stâng al Dunării.
   
   
 
 

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a redeschis pentru public Expoziţia de fluturi vii, loc în care vizitatorii au ocazia să descopere lumea fascinantă a fluturilor exotici. Fluturi de toate culorile, originari din Peru, Bolivia, Mexic, India, Brazilia, Paraguay, Australia, Japonia, Taiwan, China sau Africa, vor încânta privirile celor care vor pătrunde într-un ambient frumos amenajat şi cu un climat special menţinut pentru ca aceste specii de insecte să poată supravieţui. În cadrul expoziţiei vor putea fi observați fluturi de dimensiuni mari, precum fluturele „Împărat”, fluturele „Luna albastră”, „Molia Lunii africană”, fluturele „Cap de bufniţă” sau fluturele „Flacăra vie”, acestea fiind doar câteva dintre speciile exotice care vor putea fi văzute zburând sau admira în toată splendoarea lor. Accesul la expoziție se face pe baza unui bilet separat, tariful fiind de 6 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți.

   
   
 
 

Începând cu ziua de 30 martie 2018, puteți vizita expoziţia temporară „Valori patrimoniale”, prin intermediul căreia este prezentată structura patrimoniului științific al secției Muzeu, evidențiind o serie de piese reprezentative prin vechime, mărime, frumusețe și valoare științifică, cu scopul de a valorifica patrimoniul muzeal și de informa publicul cu privire la modul de constituire a colecțiilor muzeale.
Baza constituirii colecțiilor din cadrul Complexului Muzeal a fost pusă în urma preocupărilor unor oameni de seamă ai Galațiului, încă de acum mai bine de 100 de ani, așa cum au fost istoricul V. A. Urechia și institutorii Paul și Ecaterina Pașa.
În prezent, patrimoniul științific al secției Muzeu cuprinde peste 80.000 de piese, aparținând colecțiilor de malacologie (moluște), entomologie (insecte), ornitologie (păsări, cuiburi, ouă), mamalogie (mamifere), paleontologie (fosile) și mineralogie (minerale) și doar o mică parte (440 de piese) a fost etalată, pentru a putea fi admirată de public. Valoarea acestor colecții este dată nu doar de numărul relativ mare de piese, dar, mai ales, de prezența unor exponate rare, considerate monumente ale naturii sau specii considerate tezaur, din punct de vedere al importanței deosebite pentru știință. Din această ultimă categorie, amintim paratipii de Zodarion aurorae Weiss, 1982 (Arachnida), precum și paratipii de Alopia helenae ciucasiana Grossu, 1969, Alopia glorifica mafteiana Grossu, 1967, Alopia oculta nordsiecki, Grossu-Tessio 1973 și Alopia vranceana Grossu 1967 (Molusca).