CJ Galati
 

Bine aţi venit la
COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII "RĂSVAN ANGHELUŢĂ" GALAŢI !

 
 
 

Începând cu data de 29 iunie 2018, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, puteți vizita a III-a ediție a expoziţiei de fotografie „Aero Galați”, dedicată Zilei Internaționale a Dunării, dar și tuturor celor care iubesc Galațiul. Manifestarea îşi propune să aducă în faţa publicului imagini inedite, realizate din perspectivă aeriană, cu ajutorul dronelor. Prin cele câteva zeci de lucrări care vor fi expuse, domnii George Nica şi Marian Cepeha, ambii pasionați fotografie, au surprins aspecte ale Dunării și Galaţiului, prin fotografii, în majoritatea lor, panoramice, realizate în cele 4 anotimpuri, în perioada 2016 - 2018, astfel încât, vizitatorii să poată admira o hartă fotografică spectaculoasă a cadrului natural și urban al oraşului nostru.
Expoziţia „Aero Galați” nu ar fi fost posibilă fără implicarea Asociaţiei „Galaţi - Oraşul meu”, organizație cunoscută pentru promovarea valorilor culturale şi civice ale oraşului Galaţi şi pentru modul activ în care militează pentru implicarea tinerilor în activitatăţi de cunoaştere a urbei de pe malul stâng al Dunării.

   
   
 
 

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a redeschis pentru public Expoziţia de fluturi vii, loc în care vizitatorii au ocazia să descopere lumea fascinantă a fluturilor exotici. Fluturi de toate culorile, originari din Peru, Bolivia, Mexic, India, Brazilia, Paraguay, Australia, Japonia, Taiwan, China sau Africa, vor încânta privirile celor care vor pătrunde într-un ambient frumos amenajat şi cu un climat special menţinut pentru ca aceste specii de insecte să poată supravieţui. În cadrul expoziţiei vor putea fi observați fluturi de dimensiuni mari, precum fluturele „Împărat”, fluturele „Luna albastră”, „Molia Lunii africană”, fluturele „Cap de bufniţă” sau fluturele „Flacăra vie”, acestea fiind doar câteva dintre speciile exotice care vor putea fi văzute zburând sau admira în toată splendoarea lor. Accesul la expoziție se face pe baza unui bilet separat, tariful fiind de 6 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți.

   
   
 
 

Începând cu ziua de 30 martie 2018, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, puteți vizita expoziţia temporară „Valori patrimoniale”, prin intermediul căreia este prezentată structura patrimoniului științific al secției Muzeu, evidențiind o serie de piese reprezentative prin vechime, mărime, frumusețe și valoare științifică, cu scopul de a valorifica patrimoniul muzeal și de informa publicul cu privire la modul de constituire a colecțiilor muzeale.
Baza constituirii colecțiilor din cadrul Complexului Muzeal a fost pusă în urma preocupărilor unor oameni de seamă ai Galațiului, încă de acum mai bine de 100 de ani, așa cum au fost istoricul V. A. Urechia și institutorii Paul și Ecaterina Pașa.
În prezent, patrimoniul științific al secției Muzeu cuprinde peste 80.000 de piese, aparținând colecțiilor de malacologie (moluște), entomologie (insecte), ornitologie (păsări, cuiburi, ouă), mamalogie (mamifere), paleontologie (fosile) și mineralogie (minerale) și doar o mică parte (440 de piese) a fost etalată, pentru a putea fi admirată de public. Valoarea acestor colecții este dată nu doar de numărul relativ mare de piese, dar, mai ales, de prezența unor exponate rare, considerate monumente ale naturii sau specii considerate tezaur, din punct de vedere al importanței deosebite pentru știință. Din această ultimă categorie, amintim paratipii de Zodarion aurorae Weiss, 1982 (Arachnida), precum și paratipii de Alopia helenae ciucasiana Grossu, 1969, Alopia glorifica mafteiana Grossu, 1967, Alopia oculta nordsiecki, Grossu-Tessio 1973 și Alopia vranceana Grossu 1967 (Molusca).