EXPOZIȚII TEMPORARE
 
 

Expoziția temporară, de carte poștală, intitulată „Dunărea, din Munții Pădurea Neagră, până la Marea Neagră”, este realizată în parteneriat cu Asociația „Galați, orașul meu” și prezintă 123 de ilustrate din colecția personală domnului Ilie Negrea, inginer navalist, colecționar și colaborator consecvent al muzeului, care vă invită să realizați o călătorie pe întregul traseu al Dunării, de la izvorul din Germania, străbătând localități precum Riedlingen, Ulm, Neuburg, Kloster Weltenburg, Regensburg, Walhala, Passau (toate din Germania), Linz, Grein, Melk, Krems, Viena, Hainburg (din Austria), Bratislava, Deveny, Komarom (din Slovacia), Esztergom, Budapesta, Paks (din Ungaria), Vukovar (din Croația), Novi Sad și Belgrad (din Serbia) și terminând cu Baziaş, Moldova Veche, Drencova, Orșova, Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Măgurele (din România), Nicopole, Ruse, Turtucaia, Silistra (din Bulgaria), Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Hârșova, Brăila, Galați, Tulcea, Sulina (din România), Chilia Nouă, Ismail, Vâlcov (din Ucraina) și vărsându-se în Marea Neagră, prin Delta Dunării.

Vă aşteptăm cu drag!

 
 
„Dunărea la Galați” este o expoziție de fotografie contemporană, care cuprinde 40 de instantanee realizate de fotograful Laurențiu Lupașcu, un pasionat al naturii și, implicit, al Dunării. Biodiversitatea, interacțiunea omului cu fluviul, peisajele – sunt doar câteva din temele abordate de artistul fotograf în cadrul expoziției.
 
 

Expoziția temporară ”Minerale şi cristale” evidenţiază o parte din colecţia de mineralogie a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, cuprinzând: agate, geode şi cuarţ din Brazilia, calcit din India, pirită din China, baritină, rodocrozit, blendă argintiferă, jasp, epidot, acvamarin, malachit de Congo, dar și flori de mină din România (Ocna de Fier, Cavnic, Herja, Turț, Baia Sprie, Săsar și Dognecea).

 

Expoziția prezintă diversitatea exotică a speciilor de melci şi scoici din oceanele lumii, concretizată prin cca. 300 de piese din patrimoniul secției Muzeu, alături de alte 80, aparținând colecției personale de cochilii a doamnei prof. Ioana Stoian, care și-a desfășurat mare parte din activitatea didactică, la Școala Gimnazială nr. 11 „Mihail Sadoveanu” din Galați.
Fiecare dintre cochiliile expuse, a fost cândva casa unor organisme cu corpul moale – moluştele, animale nevertebrate care şi-au construit locuinţele cu atâta ingeniozitate, încât multe lasă impresia unor adevărate opere de artă.
Aceste creaturi marine, cu forme şi culori uimitoare, au atras atenţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Dacă la început au fost folosite ca sursă de hrană, ulterior, oamenii au folosit cochiliile pe post de bijuterii, obiecte de ornament, de uz gospodăresc sau podoabe cu care şi-au înfrumuseţat hainele.
Expoziția este completată dei 57 de fotografii, realizate la o parte din piesele etalate, de Bogdan-Ionuţ Rotaru, elev al Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” din Galați. Mai mult, veți putea admira și o serie de lucrări de grafică, inspirate de tematica expoziției și realizate de elevi ai clasei a XI-a B, de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, sub îndrumarea prof. Costel Corcăcel.

 
 
Expoziția își propune să popularizeze în rândul publicului bioregiunea montană şi diversitatea ei specifică, scopul principal fiind acela de a creşte gradul de conştientizare vizavi de nevoia reală de a proteja habitatele şi speciile ameninţate cu dispariţia sau pe cele endemice, care depind în întregime de condiţiile ecologice oferite de Munţii Carpaţi.
Maniera de realizare este una atractivă, cu diorame clasice, dar şi deschise, ce prezintă specii de animale caracteristice, precum lupul, ursul brun, cerbul carpatin, capra neagră, râsul, marmota dar şi specii rare sau dispărute din fauna României, cum ar fi vulturul negru. Totul este completat de puncte interactive, cu aplicații și jocuri destinate tuturor categoriilor de vârstă, care facilitează accesul nemijlocit la cunoaştere, într-un mod inedit.
Expoziția „Pe culmile Carpaților” a fost realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.