EXPOZIȚII TEMPORARE
 
 
Expoziţia temporară de reptile vii cuprinde aproximativ 100 de specii exotice (şerpi boa, cobre, anaconde, vipere asiatice, vipere africane, şerpi cu clopoţei, mamba neagră, taipani etc.), iar cei care vor vizita expoziţia vor putea descoperi și primele zece reptile catalogate a fi cele mai periculoase de pe Terra. Pentru prima oară la Galați, au „poposit” vipera de apă, mocasinul de apă, cobra sud-africană, cobra egipteană, șarpele cu ochelari și șopârla veninoasă, reptile deosebite care completează deja inedita expoziție. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.
 
 
Expoziția de fotografie „Postapocaliptic”, aparține artistului fotograf Aurel-Constantin Păduraru și prezintă imaginea ascunsă, timp de 33 de ani, a localității Prîpeat (Ucraina), care, în anul 1986, a fost afectată de explozia devastatoare de la Centrala Nucleară Cernobîl. „Privirea” obiectivului foto a transpus, în 39 de fotografii, un oraș pustiu, neatins, în care natura și-a reintrat în drepturi, iar lucrurile lăsate în urmă de oamenii care l-au părăsit, încă spun povești cutremurătoare. Aurel-Constantin Păduraru a fost la Prîpeat în primăvara anului 2018 și a declarat că experiența trăită aici a fost cea mai intensă din toate locurile vizitate până în prezent.
Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a transformat ȋntr-unul dintre cele mai mari dezastre produse de om asupra mediului înconjurător, avȃnd efecte comparabile cu explozia a 500 de bombe nucleare. Oraşul Prîpeat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia la 36 de ore de la producerea accidentului din 26 aprilie 1986, iar oraşul a rămas nelocuit până în zilele noastre.
 
 
Expoziția de cartofilie și fotografie veche, intitulată „Pasagerele de odinioară” este realizată în parteneriat cu Asociația „Galați, orașul meu” și Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și vine în întâmpinarea unei dorințe mai vechi a societății civile, de a organiza, în comun, activități de susținere a reintroducerii navelor de pasageri, ce ar asigura conectivitatea Galațiului cu celelalte orașe riverane Dunării, așa cum se întâmpla înainte de anul 1990. În acest sens, în cadrul expoziției, sunt prezentate 85 de ilustrate (cărți poștale și fotografii) din colecțiile personale ale colecționarilor Ilie Negrea, George Milea, dar și ale fotografilor Mihai Blăjuț, Mioara Slabu, Aurel Sibiceanu, Cristian Gregoretti și Cristian Munteanu.
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” completează expoziția cu câteva machete de ambarcațiuni pentru pasageri și mărfuri, din colecția proprie, care au circulat la Galați.
 

Expoziția prezintă diversitatea exotică a speciilor de melci şi scoici din oceanele lumii, concretizată prin cca. 300 de piese din patrimoniul secției Muzeu, alături de alte 80, aparținând colecției personale de cochilii a doamnei prof. Ioana Stoian, care și-a desfășurat mare parte din activitatea didactică, la Școala Gimnazială nr. 11 „Mihail Sadoveanu” din Galați.
Fiecare dintre cochiliile expuse, a fost cândva casa unor organisme cu corpul moale – moluştele, animale nevertebrate care şi-au construit locuinţele cu atâta ingeniozitate, încât multe lasă impresia unor adevărate opere de artă.
Aceste creaturi marine, cu forme şi culori uimitoare, au atras atenţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Dacă la început au fost folosite ca sursă de hrană, ulterior, oamenii au folosit cochiliile pe post de bijuterii, obiecte de ornament, de uz gospodăresc sau podoabe cu care şi-au înfrumuseţat hainele.
Expoziția este completată dei 57 de fotografii, realizate la o parte din piesele etalate, de Bogdan-Ionuţ Rotaru, elev al Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” din Galați. Mai mult, veți putea admira și o serie de lucrări de grafică, inspirate de tematica expoziției și realizate de elevi ai clasei a XI-a B, de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, sub îndrumarea prof. Costel Corcăcel.
Expoziția „Cochilii, nestemate ale mării” va fi deschisă până la data de 27 octombrie 2019.

 
 
Expoziția „Locuitori ai oceanelor”, vă invită să realizați o călătorie imaginară, dincolo de valuri, în adâncurile Oceanului Planetar. Sunt prezentați peste 50 de locuitori ai mărilor și oceanelor, precum meduze, corali, anemone, bureți de mare, moluște, crustacee, pești și echinoderme, întâlnite în unele dintre cele mai mari recifuri de corali din lume, respectiv, în Marea Barieră de Corali, în recifurile din Marea Roșie, din Indonezia, de pe coasta de Vest a Pacificului și din Marea Caraibelor din Oceanul Atlantic. Majoritatea exponatelor este reprezentată de replici la scară naturală, de înaltă calitate, realizate din rășini sintetice, oferind ocazia familiarizării cu bogăția și diversitatea de forme și culori ale speciilor de viețuitoare marine ce abundă în oceane.
Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii mai 2019.
 
 
Expoziția își propune să popularizeze în rândul publicului bioregiunea montană şi diversitatea ei specifică, scopul principal fiind acela de a creşte gradul de conştientizare vizavi de nevoia reală de a proteja habitatele şi speciile ameninţate cu dispariţia sau pe cele endemice, care depind în întregime de condiţiile ecologice oferite de Munţii Carpaţi.
Maniera de realizare este una atractivă, cu diorame clasice, dar şi deschise, ce prezintă specii de animale caracteristice, precum lupul, ursul brun, cerbul carpatin, capra neagră, râsul, marmota dar şi specii rare sau dispărute din fauna României, cum ar fi vulturul negru. Totul este completat de puncte interactive, cu aplicații și jocuri destinate tuturor categoriilor de vârstă, care facilitează accesul nemijlocit la cunoaştere, într-un mod inedit.
Expoziția „Pe culmile Carpaților” a fost realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București și va putea fi vizitată până la data de 4 august 2019.