CJ Galati
 

Bine aţi venit la
COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII "RĂSVAN ANGHELUŢĂ" GALAŢI !

 
  cmsngl
 

Începând cu data de 19 iulie 2017, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, va putea fi vizitată expoziţia temporară „Pe urmele dinozaurilor”, realizată cu sprijinul Dino Parc Râşnov, în care publicul va putea descoperi câteva replici ale unor specii de dinozauri, carnivori și ierbivori. Este vorba de Pteranodon („Aripa fără dinţi”, carnivor), Oviraptor („Hoţul de ouă”, carnivor), Ankylosaurus („Şopârla anchilozată”, ierbivor), Ceratosaurus („Şopârla cu coarne”, carnivor) şi Deinonychus („Gheară teribilă”, carnivor). Este pentru prima dată când această expoziţie itinerantă a celor de la Dino Parc Râşnov va rămâne pentru o perioadă mare de timp într-un singur loc, până acum dinozaurii fiind prezenţi doar la acţiuni de câte o zi în oraşe precum Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Sf. Gheorghe şi Cluj.
Exponatul Pteranodon, o specie de dinozaur zburător care a trăit în Cretacic acum 70 milioane de ani, va atrage cu siguranţă atenţia vizitatorilor, fiind echipat cu un sistem de tip Animatronic, care îi permite să îşi mişte aripile şi să scoată sunete în momentul când o persoană se află în apropierea acestuia. Exponatele sunt prezentate la o scară mai mică decât cea reală, fiecare dinozaur având dimensiuni de 2,5 x 1,5 m. De asemenea, expoziţia cuprinde şi cinci replici de fosile aparţinând celui mai mare animal zburător care a existat vreodată în lume: Hatzegopteyx thambena, specie descoperită în 1978 de paleontologul Dan Grigorescu, în zona Haţegului.
Un element de noutate îl reprezintă şi posibilitatea vizionării unor scurt-metraje interactive, cu tematică din lumea dinozaurilor sau din alte domenii, în singura sală de cinema 12D existentă într-un muzeu din România, aflată la parterul instituţiei muzeale gălăţene. Expoziţia temporară „Pe urmele dinozaurilor” va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 17 septembrie 2017.

Vă aşteptăm cu drag!

   
 

 
  Începând cu data de 14 iulie 2017, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va putea fi vizitată expoziţia temporară „Rolul albinelor în natură”, al treilea modul din proiectul expoziţional „Albinele şi noi”, care se desfăşoară pe durata a cinci ani. După ce, în modulul al doilea, expoziţia a abordat relaţia dintre albine şi oameni, anul acesta specialiştii din cadrul secției Muzeu şi-au îndreptat atenţia către rolul benefic pe care albinle îl au în mediul înconjurător.
Albinele sunt importante nu numai pentru om ci şi pentru natură. Se ştie că ele contribuie la polenizarea plantelor cu flori, relaţia dintre plantele cu flori şi albine fiind una foarte veche şi reciproc avantajoasă. Plantele asigură hrana de bază pentru stupii de albine: nectarul şi polenul care mai este denumit şi „pâinea zilnică a albinelor”. Florile au nevoie de albine în procesul de polenizare, pentru a putea produce fructe și seminţe fertile. Albinele, alături de alte insecte polenizatoare, ajută la dezvoltarea şi perpetuarea diverselor specii de plante, contribuind la menţinerea biodiversităţii. Putem spune că ele reprezintă „oglinda ecosistemelor naturale”. Cu cât un ecosistem conţine un număr mai mare şi mai variat de specii de plante, cu atât este mai stabil. Expoziţia temporară „Rolul albinelor în natură” va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 15 octombrie 2017.
   
   
  cmsngl
 

Începând cu data de 29 iunie 2017, ora 11:00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, veţi putea vizita a II-a ediție a expoziţiei de fotografie „Aero Galați”, dedicată în acest an Zilei Internaționale a Dunării, dar și tuturor celor care iubesc Galațiul. Manifestarea îşi propune să aducă în faţa publicului imagini inedite, realizate din perspectivă aeriană, cu ajutorul dronelor. Prin cele 60 de lucrări care vor fi expuse, domnii George Nica şi Marian Cepeha, ambii pasionați fotografie, au surprins aspecte ale Dunării și Galaţiului, prin fotografii, în majoritatea lor, panoramice, realizate în cele 4 anotimpuri, în cursul anilor 2016 și 2017, astfel încât, vizitatorii să poată admira o hartă fotografică spectaculoasă a cadrului natural și urban al oraşului nostru.
Expoziţia „Aero Galați” nu ar fi fost posibilă fără implicarea Asociaţiei „Galaţi - Oraşul meu”, organizație cunoscută pentru promovarea valorilor culturale şi civice ale oraşului Galaţi şi pentru modul activ în care militează pentru implicarea tinerilor în activitatăţi de cunoaştere a urbei de pe malul stâng al Dunării.

   
   
 
 

Începând cu data de 19 mai 2017, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va fi deschisă pentru public o nouă expoziţie temporară, intitulată „Cum să fii entomolog”. Expoziţia valorifică instrumentarul de lucru specific entomologiei, în cadrul expoziţiei putând fi observate instrumentele specifice folosite de specialiști, pentru colectarea insectelor terestre şi acvatice, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte. Un punct de atracţie îl constituie capcana luminoasă folosită la colectarea entomofaunei nocturne din diverse ecosisteme. Entomologia este o ramură a biologiei ce se ocupă cu studiul insectelor. Studiul insectelor în laborator, implică, de asemenea, o serie de instrumente de lucru, precum: ace entomologice de diferite mărimi utilizate pentru înţeparea insectelor, prese pentru etalarea aripilor fluturilor, microscop pentru studiul detaliilor sau al insectelor de mici dimensiuni şi determinatoare. Într-un muzeu de științe ale naturii, munca unui entomolog are ca finalitate întocmirea de colecţii ştiinţifice, păstrate în insectare şi utilizate ca material biologic, în cadrul expoziţiilor temporare tematice, precum şi ca material didactic în cadrul proiectelor educaţionale.

   
   
 
 

Începând cu ziua de vineri, 3 martie 2017, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, poate fi vizitată o nouă expoziţie temporară, Păsări fără secrete, manifestare adresată tuturor iubitorilor de natură, care vor să cunoască mai îndeaproape tainele şi frumuseţile acesteia. Cuiburile, ouăle şi păsările naturalizate expuse aparţin unui număr de 20 de specii clocitoare din România, fiind structurate expoziţional în funcţie de habitatele propice cuibăritului: păsări acvatice, semiacvatice, de pădure şi de câmpie. Astfel, publicul vizitator poate descoperi amănunte legate de biologia, ecologia şi etologia unor specii de păsări mai mult sau mai puţin cunoscute din ţara noastră. Pe lângă punerea în valoare a patrimoniului propriu al muzeului, expoziţia se constituie şi ca un demers de educaţie ecologică şi de promovare a protecţiei vieţii sălbatice.

   
   
 
 

Din data de 22 februarie 2017, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, poate fi vizitată expoziţia temporară „Arii protejate din judeţul Galaţi”, în care, în premieră, sunt prezentate informaţii despre habitatele naturale protejate ale judeţului nostru (16 arii protejate de tip rezervatie știintifică și un parc natural), cu speciile din flora şi fauna sălbatică pe care le conţin.
În cadrul expoziţiei sunt expuse peste 50 specii de păsări şi mamifere sălbatice naturalizate, aparţinând patrimonului instituţiei muzeale, acestea reprezentând doar o mică parte din biodiversitatea existentă pe teritoriul judeţului Galați. Unele dintre acestea, precum egreta mare, cormoranul mic, stârcul galben, acvila ţipătoare mare, turturica, călifarul alb, vidra, pisica sălbatică, şacalul, căprioara etc., sunt specii protejate prin diverse legi cum ar fi Convenţia de la Berna sau cele două directive ale Uniunii Europene - Directiva Păsări şi Directiva Habitate, deoarece prezintă diferite grade de periclitate, conform categoriilor de conservare stabilite de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Din totalul ariilor naturale protejate de pe teritoriul judeţului Galaţi, în cadrul expoziţiei sunt prezentate, sub formă de diorame, trei dintre cele mai importante: Parcul Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior”, Rezervaţia Naturală Pădurea Breana Roşcani şi Rezervaţia Naturală Pădurea Gârboavele.
Judeţul Galaţi, situat în partea sudică a Moldovei, la confluenţa a trei mari ape curgătoare: Dunărea, Prutul şi Siretul, cu un relief de câmpie şi podiş, deţine pe teritoriul său rezervaţii naturale şi situri cuprinse în reţeaua Natura 2000. Principalele tipuri de habitate protejate de pe teritoriul judeţului sunt: habitatele de pădure, de pajişti şi habitatele de apă dulce.
Prin intermediul expoziţiei temporare, Secţia Muzeu din cadrul Complexului Muzeal îşi propune valorificarea patrimoniului propriu şi în acelaşi timp promovarea şi popularizarea ariilor naturale protejate de pe teritoriul judeţului Galaţi, pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul vizitatorilor asupra importanţei conservării şi protejării biodiversităţii.
Expoziţia este completată cu zone de interactivitate cu aplicații educative ce au la bază tehnologii de ultimă generaţie din domeniul IT (masă multi-touch, kinect, tablete), pe care copiii şi nu numai, le vor aprecia cu siguranţă.