Grădina Botanică Galați din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați (instituție în subordinea Consiliului Județean Galați), participă, începând cu luna februarie 2024, în cadrul proiectului științific participativ MyGardenOfTrees.
Proiectul este susținut de Comisia Europeană și condus de Institutul Federal de Cercetare Elvețian (Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research WSL, https://www.wsl.ch/ ) și va fi derulat pe o perioadă de 5 ani. Scopul proiectului MyGardenOfTrees este de a evalua capacitatea de obţinere, creștere și regenerare a două specii de brad (Abies alba Mill. și Abies borisii-regis Mattf.) și de fag (Fagus sylvatica L. și Fagus orientalis Lipsky) prin intermediul unor micro și macro-grădini experimentale, implementate la nivelul Europei. Semințele speciilor monitorizate provin din aproximativ 10 regiuni geografice situate în România, Italia, Slovenia, Spania, Elveția, Iran și Macedonia de Nord.
Observațiile obținute din aceste grădini experimentale vor fi utilizate în dezvoltarea unor instrumente de predicție ce aparțin conceptului „Climate Smart Forestry”, silvicultură inteligentă aplicată în contextul creșterii rezilienței climatice a pădurilor, dintr-un areal geografic, confruntate cu efectul încălzirii globale.
Proiectul este coordonat de dr. ecol. Guriencu Raluca-Cristina, șef secție interimar Grădina Botanică.
Vineri, 8 septembrie 2023, specialiștii Grădinii Botanice din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi au efectuat o demonstrație interactivă de altoire la trandafiri și pomi fructiferi. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul ariei tematice PermaMozaic din Grădina Botanică.
La activitate a participat și dr.Iuroaea Gheorghe, un pasionat de horticultură din Galați, care a mai colaborat cu instituția gălățeană la diferite proiecte derulate la nivelul Grădinii Botanice.
În cadrul acestei demonstrații s-a aplicat tehnica altoirii “în ochi dormind”, aceasta fiind cea mai des utilizată metodă de înmulțire atât la trandafiri cât și la pomii fructiferi. Perioada propice efectuării altoirii este reprezentată de lunile august-septembrie, urmărindu-se ca mugurii să pornească în creștere în primăvara următoare.
Consiliul Județean Galați, prin Centrul Cultural "Dunărea de Jos", organizează, în perioada 𝟏𝟕 – 𝟐𝟎 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐅𝐨𝐥𝐜𝐥𝐨𝐫 „𝐃𝐨𝐢𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐯𝐮𝐫𝐥𝐮𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢”, ediția a XVI- a. Astfel, pe scena de la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” (Grădina Botanică), timp de patru zile, începând de 𝐣𝐨𝐢, 𝟏𝟕 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟑𝟎, vor evolua ansambluri folclorice profesioniste din 𝟗 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢: 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚, 𝐔𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐚, 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐢𝐚, 𝐆𝐫𝐞𝐜𝐢𝐚, 𝐒𝐞𝐫𝐛𝐢𝐚, 𝐏𝐨𝐥𝐨𝐧𝐢𝐚, 𝐓𝐮𝐫𝐜𝐢𝐚.
De asemenea, fiecare seară de festival va aduce în fața publicului gălățean artiști români renumiți, precum: Cornelia și Lupu Rednic, Surorile Osoianu, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Matilda Pascal Cojocărița, Elena Gheorghe, Taraful Rutenilor și Floarea Calotă.
Folclorul este o parte importantă a identității românești și un mod de a păstra vii, peste generații, tradițiile și obiceiurile.
Dragi gălățeni, vă așteptăm în fiecare seară de festival alături de noi! Intrarea este liberă.
Vineri, 19 mai 2023, de la ora 11.00, în Sala Auditorium a Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, va avea loc conferința “Drumeți pe calea aerului”, cu temă care vizează aspecte legate de semnificația biologică și etologică a migrațiilor în lumea păsărilor precum și a biodiversității acestora în mediul urban.
Conferința este susținută de conferențiar dr. biolog Carmen Gache, de la Facultatea de Biologie a Universitatății „Al. I. Cuza” Iași, personalitate recunoscută la nivel național și internațional în domeniul biologiei, cu experiență de peste 30 ani în domeniul activităților academice. Între preocupările domniei sale se disting și o serie de conferințe susținute la diferite instituții de profil din țară, conținutul acestora având ca deziderat îndemnul spre responsabilizare, spre evaluarea și valorificarea atentă a patrimoniului natural și cultural.
Conferința de la muzeul gălățean este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Biodiversității din 22 mai, prilej cu care este readusă în atenția publicului semnificația biodiversității pe Terra și responsabilizarea tuturor oamenilor prin implicarea activă în diferite acțiuni de susținere a biodiversității și a naturii în general.
Evenimentul este adresat în principal elevilor de gimnaziu și de liceu, studenților dar și publicului larg. Intrarea la conferință va fi liberă !
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galaţi, organizează în data de 13 mai 2023 „Noaptea Muzeelor”, manifestare al cărei scop este acela de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor în atmosfera nopţii. Astfel, muzeul gălățean va fi deschis între orele 20.00 – 00.00, intrarea fiind liberă pentru toţi vizitatorii în acest interval.
Accesul publicului în „Noaptea Muzeelor” se va face doar pe la Poarta Sud (trecere bac), între orele 20.00 – 23.30 (ora la care intră ultimul vizitator). Gratuitatea de vizitare se aplică doar la expoziţiile proprii ale muzeului.
Gălăţenii, şi nu numai, amatori de ştiinţă, pot redescoperi la muzeul gălăţean, în Noaptea Muzeelor, următoarele expoziţii: „Pe culmile Carpaților”, „Culoarea în lumea animală”, „Viperele din România”, „Universul mineralelor și cristalelor” și Salonul de minerale, fosile, geme și bijuterii “Feeria Cristalelor” (expoziție cu vânzare). Special pentru acest eveniment, publicul va putea asista la demonstrații de șlefuire a pietrelor semiprețioase, susținută de Teodora Tănase Carmen și Badiu Cătălin, doi gălățeni pasionați de minerale și cristale. Vor fi patru demonstrații de șlefuire, fiecare cu o durată de 15 minute, după următorul program: 20:00, 20:45, 21:30 și 22:15.
De asemenea, la Secția Acvariu, pe lângă expozițiile permanente „Ihtiofauna bazinului hidrografic al cursului inferior al Dunării”, „Ihtiofauna recifelor de corali” și „Ihtiofauna dulcicolă tropicală”, vizitatorii sunt așteptați să descopere zona interactivă din acest sector, în care este montat un ecran multitouch de mari dimensiuni, intitulată “Viața din Marea Neagră”, unde se poate interacționa virtual cu specii acvatice din Marea Neagră.
Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 21.00 – 00.00 (ultimul vizitator intră la 23.30), unde sunt pregătite toate instrumentele specifice pentru observaţiile astronomice de noapte. În caz de vreme rea (nori, ploaie), observațiile astronomice vor fi anulate.
"Noaptea muzeelor" a fost iniţiată în 2005 la propunerea lui Donnedieu de Vabres, atunci ministru al Culturii şi Comunicării din Franţa, cu scopul de a atrage spre instituţiile muzeale un public cât mai numeros.
În fiecare an, din 1973, astronomii din toata lumea sărbătoresc Ziua Internaţională a Astronomiei, eveniment prin care se încearcă atragerea publicului spre acest domeniu foarte interesant şi pentru a face mai accesibila astronomia tuturor oamenilor.
Intrarea este liberă la Ziua Internațională a Astronomiei de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, începând cu ora 20.00, ultimul vizitator intrând la ora 23.00.
Accesul la eveniment se va face doar pe la poarta dinspre Punctul Trecere Bac.
Marți, 6 decembrie 2022, ora 11.00, în Sala Auditorium, de la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați, va avea loc vizionarea filmului România Sălbatică, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache. Accesul este gratuit ! Locurile sunt limitate ! Rezervări la telefon 0236-411898 ! Filmul se adresează în mod special elevilor !
Mulțumim realizatorilor acestui film pentru faptul că ne dau posibilitatea să difuzăm documentarul cu titlu gratuit !
Filmul România Sălbatică este cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră și aduce filmări în premieră și povești unice despre biodiversitatea României. Este 100% autentic și a fost dezvoltat în mai bine de 10 ani de o echipă de producție 100% autohtonă. Ideea a plecat de la Dan Dinu și Cosmin Dumitrache care au fost sprijiniți în tot acest timp de numeroși specialiști din zona conservării, de ONG-uri de mediu și de parcurile naționale și naturale de la noi.
Durată film: 124 min / Scenariul & regia: Dan Dinu / Imagine & montaj: Cosmin Dumitrache / Voce: Adrian Titieni & Melania Medeleanu | Muzică: Alexei Țurcan | Sunet: Ioan Filip
Producători: NTD Film, HBO Max, Libra Film & Avanpost Media.
Pe 25 octombrie 2022 va avea loc o eclipsă parţială de Soare, vizibilă în Europa (inclusiv România), Asia și nord-estul Africii.
La Galați, eclipsa va începe la 12h 26m 35s și se va termina la 14h 52m 17s, maximul având loc la 13h 39m 49s cu o magnitudine de 0,53. Cu ocazia acestui eveniment Observatorul Astronomic, din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, va fi deschis pentru publicul vizitator începând cu ora 12.00 unde se va desfășura observarea eclipsei cu instrumentele optice din dotare, în condiții de siguranță, dacă cerul va fi senin. Intrarea publicului la eveniment se va face doar pe la poarta dinspre Punctul Trecre Bac, prețul unui bilet de acces fiind de 3 lei / persoană.
Momentul maximului și valoarea magnitudinii eclipsei va fi diferit pe teritoriul țării noastre. Acesta va fi la ora 13 și 28 minute în zona vestică a României, unde magnitudinea eclipsei va avea valoarea de 0,44, iar în zona estică a țării noastre momentul maximului se va produce la ora 13 și 42 minute, cu o magnitudine de 0,54.
Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 și va putea fi observată doar în zona vestică și nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică de 0,04.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, a desfășurat în data de 30 septembrie 2022 o serie de activități științifice adresate publicului larg.
Prima activitate a fost derulată la complexul comercial Selgros din Galați, unde specialiștii din cadrul Secției Grădina Botanică au amenjat un stand cu specific de toamnă, care marchează Zilele Recoltei de la Selgros. Astfel, în perioada 30 septembrie – 13 octombrie 2022, gălățenii pot admira un frumos tablou autumnal, cu fructe și legume, alături de parfumul și culoarea irezistibilă a crizantemelor !
Cea de a doua activitate s-a desfășurat la Noaptea Cercetătorilor 2022, organizată tot pe 30 septembrie 2022 de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în Corpul D din Campusul Științei. Aici, publicul a intrat în tainele astronomiei prin intermediul specialiștilor de la Compartimentul Observator Astronomic – Planetariu din cadrul muzeului gălățean, care au fost prezenți la eveniment cu un telescop pentru observații astronomice. Publicul a primit informații despre construcția și funcționarea telescopului iar după ora 20, au fost organizate observații de seară în aer liber, cu accent pe planeta Jupiter și sateliții galileeni.
Sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 15.00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, va avea loc lansarea cărții „Astronavigația - de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”, scrisă de comandor (r) Vasile Chirilă. Evenimentul se va desfășura în prezența autorului cărții.
Cartea lui Vasile Chirilă încearcă să răspundă la întrebarea "Cum ar putea navigatorii să determine punctul navei dacă sistemele GPS s-ar defecta?", aducând în actualitate metode și instrumente antice de navigație ca variante de rezervă pentru sistemele moderne. Cititorul descoperă succint evoluția instrumentelor antice (gnomonul, astrolabul, kamalul, quadrantul, cross stafful, back stafful) și moderne (octantul și sextantul naval, sextantul pentru navigația aeriană și sextantul utilizat în misiunile spațiale) dar și implicațiile fiecăruia asupra metodelor de astronavigație.
După lansarea cărții, dacă vremea va permite, pe terasa de observații astronomice va urma o prezentare teoretică și practică de instrumente antice de navigație, autorul având confecționate din lemn de mahon replici ale acestora.
Comandorul Vasile Chirilă are o carieră impresionantă în cadrul Forțelor Navale Române, fiind absolvent al Academiei Navale „Mircea Cel Bătrân” (1982), cu 33 ani de activitate specifică acestui domeniu, inclusiv comandant de navă sau șef de stat major. Pasionat de astronomie, Vasile Chirilă a înființat la Mangalia o asociație de profil, intitulată „Astro Nauticus”, în cadrul căreia organizează activități și evenimente de popularizare a astronomiei.
Accesul publicului la evenimentul de lansare a cărții „Astronavigația - de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo” va fi liber, în intervalul 14.30 – 15.00 din 24 septembrie 2022.
La începutului lunii septembrie 2022, Secția Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a reluat proiectul „Schimb de practici horticole și îmbogățirea colecției de roze”, care este derulat din 2016, alături de Grădina Botanică București (reprezentată de dr.ing.horticol Marius Negulici). Din cauza pandemiei de coronavirus, acțiunea nu s-a mai organizat din anul 2020. Proiectul are ca scop îmbogățirea colecției de trandafiri din cadrul Grădinii Botanice, prin aducerea de soiuri noi de la instituția similară din București (și invers), prin folosirea tehnicii de altoire. Anul acesta, s-a alăturat proiectului și un pasionat de horticultură din Galați: dr.Iuoroae Gheorghe. Astfel, patrimoniul Rosarium-ului din Grădina Botanică Galați s-a mărit cu încă cinci soiuri de trandafiri: Mount Shasta, La France, Grande Amore, Pierre Arditi și Chartreuse de Parme.
Vești bune de la ultima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (IOAA 2022), organizată în perioada 14-22 august, în Kutaisi (Georgia). Doi membri ai Astroclubului Călin Popovici, principalul program educațional din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați, au obținut două medalii de bronz ! Este vorba despre Mendy Mendelsohn (16 ani, Galați) și Bogdan Mihai Ciocârlan (15 ani, Brăila).
De mai mulți ani, la Planetariul şi Observatorul Astronomic gălățean se desfășoară Programul de pregătire a elevilor pentru proba observaţională a olimpiadei de astronomie şi astrofizică, unul din principalele demersuri educaţionale ale instituției gălățene. În ultimii ani a contribuit la pregătirea și perfecționarea elevilor pentru proba observaţională a olimpiadei de astronomie şi astrofizică, acest lucru concretizându-se prin medaliile obţinute la fazele naţionale şi internaţionale ale competiției. Pregătirea pentru proba observaţională se realizează sub îndrumarea lui Ovidiu Tercu, coordonator al Compartimentului Planetariu/Observatorul Astronomic din cadrul muzeului gălăţean.
Felicitări !
În perioada 1 – 4 august 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se desfășoară mai multe activități educaționale pentru copii, organizate în colaborare cu Filiala nr.1 Costache Negri a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.
Programul activităților este următorul:
Luni, 1 august 2022 – proiect educațional “Curiozități din lumea melcilor”, Sala Polivalentă din cadrul CMSN Galați – coordonator muzeograf Olga Mormocea;
Marți, 2 august 2022 – proiect educațional “Meseriile albinelor”, Sala Polivalentă din cadrul CMSN Galați – coordonator muzeograf Olga Mormocea;
Miercuri, 3 august 2022 – Lecții de astronomie: Soarele, structura şi evoluţia unei stele, eclipsele de Soare, vizionare filme de scurt metraj de astronomie – coordonator muzeograf Iuliana Cantoneanu;
Joi, 4 august 2022 – Lecții de astronomie: Sistemul Solar, formarea Sistemului Solar, planetele și clasificarea lor în Sistemul Solar, sateliții naturali ai planetelor - coordonator muzeograf Iuliana Cantoneanu.
Toții copiii care vor lua parte la aceste proiecte educaționale sunt înscriși în cadrul Clubului BiblioVACANȚA, organizat de Filiala nr.1 Costache Negri a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.
Începând cu data de 13 iulie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați va fi deschisă publicului expoziția de fotografie “Afară din apă”, a fotografului Gabriel Șerban, originar din Câmpina.
Expoziția lui Gabriel Șerban cuprinde 16 fotografii realizate în mediul acvatic al amfibienilor sau, mai pe înțelesul tuturor, al broaștelor. Ineditul acestui demers fotografic este că, în succesiunea cronologică a fotografiilor sale, Gabriel recrează, la o scară mică, o călătorie de milioane de ani vechime și anume cucerirea uscatului de către primele vertebrate. Asta pentru că fiecare broască în parte trebuie să recapituleze acest drum anevoios și ancestral în doar câteva săptămâni, trecând prin transformări uriașe, de la ființe complet acvatice, la amfibiile pe care le cunoaștem cu toții.
Pentru a realiza acest demers științific și artistic, în egală măsură, autorul a “adoptat” o pontă de ouă de broască (mai exact aparținând broaștei roșii de munte), dintr-o băltoacă, după care a recreat acasă condițiile naturale din mediul de viață a amfibienilor. Astfel, el a putut controla lumina și apropierea de subiect pentru a surprinde detaliile minuscule dar importante ale subiecților în fiecare zi. Experimentul fotografic a durat șase săptămâni, după care mormolocii rezultați au fost duși înapoi în pădure, unde s-au împrăștiat repede în frunze, lângă băltoaca de unde fuseseră luați.
Rezultatul muncii lui Gabriel Șerban, cu toate etapele de dezvoltare ale amfibienilor, va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați, în perioada 13 iulie – 31 decembrie 2022.
În perioada 6-8 iulie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galati, s-a desfășurat Școala de Vară de Ornitologie, ediția a VIII-a. La activitate a participat un număr de 40 elevi de la Școala Gimnazială nr. 28 Galați, clasele a I-a C, a I-a E și a II-a D, însoțiți de doamnele învățătoare Bocăneală Andreea, Tanasaciuc Valentina și Dediu Camelia.
Pe parcursul celor trei zile, elevii au participat la activități teoretice și practice. Activitățile teoretice s-au desfășurat în incinta muzeului, unde dna biolog Atodiresei Viorica, coordonatoarea proiectului, a vorbit despre importanța păsărilor în cadrul ecosistemelor naturale și urbane sau metodele de studiere a păsărilor în natură. Au fost abordate diverse teme legate de ecologia și biologia păsărilor: hrănire, cuibărit, creșterea și îngrijirea puilor, cântecul păsărilor, migrație, grupe de păsări și caracteristicile acestora, povești, mituri și legende despre păsări etc. Activitățile practice s-au desfășurat în zona Ariei Naturale Protejate Balta Tălăbasca (com. Tudor Vladimirescu, jud. Galați). Aici elevii au deprins tehnica studierii păsărilor în natură, au observat și identificat specii de păsări acvatice și semiacvatice: lebede, egrete mari și mici, un stol de 50 exemplare de pelicani aflați în migrație de hrănire, pescăruși, lișițe, diverse specii de rațe și stârci, corcodei, chirighițe cu obraz alb, lăcari etc.
Cu prilejul acestei activități elevii au conștientizat necesitatea protejării păsărilor și a mediului lor de viață.
Vineri, 8 iulie 2022, ora 12.00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc lansarea cărții „12 UMBRE” de Cătălin Beldea. Evenimentul se va desfășura în prezența autorului cărții. Accesul publicului la eveniment va fi liber, în intervalul 11.30 – 12.00.
“12 Umbre” este o carte despre explorare, călătorii spre capătul lumii, dar și despre frumoasa știință a astronomiei. Autorul pleacă în aventurile sale cosmice încă din copilărie, de când se juca “de-a v-ați ascunselea” în fața blocului și ajunge pe șase continente, fugărind eclipsele totale de Soare. Vom călători cu gândul alături de Cătălin Beldea prin tundra siberiană, prin labirintul uman al Shanghaiului, vom zbura cu balonul în stratosfera de deasupra Australiei, pentru ca apoi să aterizăm în deșertul din Atacama sau pe un atol de corali din Pacificul de Sud. Zburăm deasupra norilor și deasupra Africii, dar și dincolo de Cercul Polar de Nord, în căutarea umbrei Lunii. Vedem cum Soarele răsare de două ori în aceeași zi din cele două Americi și admirăm un album fotografic cu adevărat excepțional de la cele 12 expediții spre câte un punct fictiv. Care e cea mai frumoasă eclipsă și cea mai interesantă dintre cele 12 expediții? Răspunsul autorului va fi întotdeauna același: Următoarea!
Cătălin Beldea (44 de ani) este editorul de astronomie al cunoscutei reviste de popularizare a științei - Știință și Tehnică. Este cunoscut drept “Vânătorul de Eclipse” și are un palmares impresionant de expediții spre eclipse, fiind recordmanul României la acest capitol. A călătorit pe șase continente și a zburat lângă Antarctica – al șaptelea continent, pentru a vedea 13 eclipse totale de Soare. În același timp, Cătălin Beldea este astronom amator, antreprenor, prezentator de festivaluri de știință și astrofotograf.
În fiecare an, pe 29 iunie, se sărbătorește Ziua Dunării, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena. Anul acesta, activitățile dedicate fluviului Dunărea se desfășoară sub sloganul „Descoperă Dunărea!” - „Discover Danube!”.
Secția Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va marca această zi cu o serie de activități specifice, în cadrul cărora publicul va interacționa activ cu specialiștii muzeului gălățean. Astfel, începând cu ora 10.00, la parterul muzeului, vizitatorii vor putea participa la o prezentare științifică, intitulată “Patrimoniul natural al Dunării: peștii migratori”, susținută de dr.Grigoraș Gabriela, coordonatoarea Secției Acvariu, care va aprofunda, cu materiale documentare, tematica referitoare la migrația peștilor în Dunăre. De la ora 12.00, muzeografa Luca Mariana va susține în fața publicului o lecție inedită: “Structuri exoscheletice și endoscheletice ale peștilor din Dunăre. Rolul lor în studiul peștilor”. Practic, va fi prezentată o minicolecție de piese de exoschelet și endoschelet ale unor specii de pești specifice Dunării. Manifestările dedicate Dunării la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați se vor încheia cu o prezentare interactivă în spațiul Acavriului (în intervalul 13.00 – 15.00), intitulată “Specii de pești din bazinul românesc al Dunării”, susținută de muzeograf Roșca Marcela, în care va fi pusă în evidență colecția vie a Acvariului, cu informații despre sturionii din bazinul Dunării (relicte ponto-caspice periclitate), miracolul migrației anghilei etc.
Obiectivul principal al manifestărilor dedicate Zilei Dunării constă în implicarea cetățenilor țărilor dunărene în multiple activități specifice,regionale sau naționale, care să aducă în atenția opiniei publice importanța protejării fluviului Dunărea și a râurilor din bazinul acestuia.
În fiecare an European Association for Astronomy Education (EAAE) organizeză un concurs de astronomie pentru elevi, intitulat “Catch a Star” - competiție europeană unde participanții se întrec în proiecte științifice realizate sub îndrumarea unor profesori (mentori).
Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a participat la concurs cu echipa formată din Ovidiu Tercu (îndrumător) și eleva Diana Maria Manole (membru al Astroclubului “Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic Galați). Proiectul științific depus s-a numit “Determining a star's spectral type using multicolor photometry”, bazat pe observații astronomice menite să dezvolte competența investigațională a elevului în domeniul cercetării științifice.
În urma jurizării, proiectul Observatorului Astronomic din Galați a obținut locul patru în competiție. Premiul obținut pentru acest concurs constă într-o imagine cu galaxia Sombrero realizată de Very Large Telescope. Felicitări!
Vineri, 10 iunie 2022, la Grădina Japoneză din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, se va deschide pentru public cea de a XXV-a ediţie a expoziției temporare „Expo-Flora, flori la malul Dunării”, manifestare care în acest an are ca tematică fascinanta lume a bonsailor ! Timp de trei zile, publicul va putea admira aproape 40 de exemplare de bonsai din colecția Grădinii Botanice Galați, în cadrul natural de la Grădina Japoneză !
Dintre exemplarele de bonsai, care vor fi expuse la Grădina Japoneză, cel mai tânăr are vârsta de 7 ani (Chamecyparis obtusa nana - Chiparos pitic) iar cel mai bătrân are... 55 ani (Ficus microcarpa gingseng - Ginseng) !
Bonsai-ul reprezintă o formă de arta horticulturală a miniaturizarii plantelor, inițiată și dezvoltată de-a lungul a 2000 ani. În vechime, arta bonsailor era rezervată câtorva privilegiați din Japonia și China. Bonsai este numele dat oricărei plante care este cultivată în ghiveci și care este menținută la o dimensiune mai mică sau chiar mult mai mică decât cea normală. Termenul de bonsai este derivat din bon-sai: “bon”, fiind cuvântul japonez pentru “tavă“, în timp ce “sai“ se traduce prin “plantare”. Japonezii au rafinat atât de mult tehnica bonsaiului, încât acum sunt capabili să creeze peisaje întregi în miniatură, până la cel mai mic detaliu. Bonsaiul perfect este cel care, atunci cand e privit, seamană incredibil de mult cu arbustul așa cum arată el în realitate, în habitatul sau natural.
Expoziția temporară „Expo-Flora, flori la malul Dunării” – ediția XXV va rămâne deschisă la Grădina Japoneză de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 12 iunie 2022.
În perioada 16 mai – 10 iunie 2022, Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați este partener în proiectul “Muzeele prin ochii copiilor”, finanțat, organizat și coordonat de Consiliul Județean Galați (CJG), în cadrul căruia aproximativ 5000 de elevi de clasa a VI-a și a VII-a, care învață la școli din mediul rural și la cele din municipiul Tecuci și orașele Tg. Bujor și Berești, au posibilitatea de a vizita gratuit muzeele din subordinea Consiliului Județean: Muzeul de Istorie “Paul Păltănea”, Muzeul de Artă Vizuală, Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele (din cadrul Centrului Cultural “Dunărea de Jos”) și Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță”.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va marca în data de 14 mai 2022, alături de mai multe instituţii de cultură din România şi Europa, acţiunea intitulată sugestiv „Noaptea Muzeelor”, manifestare al cărei scop este acela de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor în atmosfera nopţii. Astfel, muzeul gălățean va fi deschis între orele 20.00 – 00.00, intrarea fiind liberă pentru toţi vizitatorii în acest interval.
Accesul publicului în „Noaptea Muzeelor” se va face doar pe poarta dinspre punctul de trecere BAC, între orele 20.00 – 23.30 (ora la care intră ultimul vizitator). Gratuitatea de vizitare se aplică doar la expoziţiile proprii ale muzeului.
Gălăţenii, şi nu numai, amatori de ştiinţă, pot redescoperi la muzeul gălăţean, în Noaptea Muzeelor, următoarele expoziţii: „Pe culmile Carpaților”, „BIOdiversitatea”, „Specii invazive din România de interes pentru UE”, „Dobrogea-România, între steeple iberice și anatoliene”, „Diversitatea mineralelor” și Salonul de minerale “Feeria Cristalelor” (expoziție cu vânzare de minerale). De asemenea, la Secția Acvariu, pe lângă expozițiile permanente „Ihtiofauna bazinului hidrografic al cursului inferior al Dunării”, „Ihtiofauna recifelor de corali” și „Ihtiofauna dulcicolă tropicală”, vizitatorii sunt așteptați să descopere o nouă atracție din acest sector, respectiv zona interactivă în care este montat un ecran multitouch de mari dimensiuni, intitulat “Viața din Marea Neagră”, unde publicul poate interacționa virtual cu specii acvatice din Marea Neagră. Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 22.00 – 00.00, unde sunt pregătite toate instrumentele pentru observaţiile astronomice de noapte, doar dacă vremea va permite acest lucru.
"Noaptea muzeelor" a fost iniţiată în 2005 la propunerea lui Donnedieu de Vabres, atunci ministru al Culturii şi Comunicării din Franţa, cu scopul de a atrage spre instituţiile muzeale un public cât mai numeros.
Evenimentul dedicat astronomiei a stârnit interesul publicului, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi fiind prezente peste 200 de persoane.
După conferința științifică din Sala Auditorium a muzeului gălăţean, vizitatorii au urcat pe Terasa de observații astronomice pentru a observa cerul. Chiar dacă la început norii au împiedicat observațiile în bune condiții, treptat aceștia s-au risipit, dând posibilitatea ca publicul să se bucure de Lună și stele!
Începând cu data de 13 aprilie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați s-a deschis publicului expoziția temporară “ Specii invazive din Romania de interes pentru U.E.”, organizată în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea și Universitatea din București.
Expoziția aduce în atenția publicului problematica speciilor de plante și animale invazive sau cu potențial invaziv, semnalate pe teritoriul țării noastre, ce constituie o problemă și la nivel european. Plantele și animalele care ajung să se adapteze la habitate străine pot înlocui flora și fauna indigenă, provocând daune mediului. Aceste organisme sunt cunoscute sub denumirea de specii invazive.
Expoziția temporară “ Specii invazive din Romania de interes pentru U.E.” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați până pe 25 septembrie 2022.
Din 3 martie 2021, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi s-a deschis expoziția temporară “Lumea colecționarilor de natură”, manifestare care își propune să prezinte publicului aspecte inedite din activitatea specifică entomologiei (ramură a biologiei ce se ocupă cu studiul insectelor) precum și metodele de studiere a păsărilor și etapele procesului de împăiere și naturalizare a păsărilor (taxidermia). Instrumentarul de lucru specific domeniului Entomologie este expus pentru prima data în cadrul muzeului.
Pe 1 august 2018, la Complezul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, a avut loc vernisajul expoziției temporare „Pe culmile Carpaților”, manifestare organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Expoziția popularizează în rândul publicului bioregiunea montană şi diversitatea ei specifică, scopul principal fiind acela de a creşte gradul de conştientizare vizavi de nevoia reală de a proteja habitatele şi speciile ameninţate cu dispariţia sau pe cele endemice care depind în întregime de condiţiile ecologice oferite de Munţii Carpaţi. Dintre speciile expuse, amintim: lupul, ursul brun, cerbul carpatin, capra neagră, marmota, vulturul negru (specie extincta în fauna României), râsul, chițcanul de munte etc. Expoziţia este completată cu partea de interactivitate, care constă în jocuri educative ce au la bază tehnologii de ultimă generaţie din domeniul IT (masă multi-touch, kinect, tablete), care facilitează accesul la cunoaştere prin contact nemijlocit şi prin implicarea tuturor simţurilor. Expoziţia temporară “Pe culmile Carpaților” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până în decembrie 2022.
Newsletterul CMSN Galați
COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII „RĂSVAN ANGHELUŢĂ” GALAŢI
Din august 2023, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a intrat într-un proces de reabilitare energetică, în cadrul proiectului de renovare a instituției – Corp 1. Astfel, clădirea Muzeului (cu expozițiile temporare), alături de Acvariu și Observator Astronomic (inclusiv Planetariu), vor fi închise temporar pentru vizitare, până la finalul proiectului.
Luni-Marți: ÎNCHIS
Miercuri/Joi/Vineri: 10:00 AM – 18:00 PM
Sâmbătă – Duminică: 10:00 AM – 18:00 PM
Luni-Marți: ÎNCHIS
Miercuri/Joi/Vineri: 10:00 – 18:00
Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 18:00
Clădirea muzeului este închisă temporar pentru vizitatori (Muzeu – expoziții temporare, Acvariu, Observator Astronomic, Planetariu) pentru derularea unui proiect de eficientizare energetică a clădirii.
CMSN GALAŢI
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate.
În cadrul proiectului „PermaMozaic” a fost achiziționat și implementat un senzor de monitorizare a calității aerului ! Senzorul se poate accesa la link-ul următor:
Luni-Marți: ÎNCHIS
Miercuri/Joi/Vineri: 10:00 – 18:00
Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 18:00
Luni-Marți: ÎNCHIS
Miercuri/Joi/Vineri: 10:00 – 18:00
Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 18:00
Clădirea muzeului este închisă temporar pentru vizitatori (Muzeu – expoziții temporare, Acvariu, Observator Astronomic, Planetariu) pentru derularea unui proiect de eficientizare energetică a clădirii.
Din august 2023, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a intrat într-un proces de reabilitare energetică, în cadrul proiectului de renovare a instituției – Corp 1. Astfel, clădirea Muzeului (cu expozițiile temporare), alături de Acvariu și Observator Astronomic (inclusiv Planetariu), vor fi închise temporar pentru vizitare, până la finalul proiectului.
*Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că accesul în incinta complexului muzeal este permis cu maxim 30 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Punctul de trecere bac” şi cu 60 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Orăşelul copiilor”. Facem aceste recomandări, pentru ca dvs. să puteţi vizita în condiţii optime Grădina Botanică, până la ora închiderii.
*Vă rugăm să luaţi în considerare și faptul că accesul în incinta Grădinii Zoologice din Pădurea Gârboavele este permis cu maxim 60 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.