COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII
"RĂSVAN ANGHELUŢĂ" GALAŢI

Evenimente

Anul

2022
cmsn
1-4 august 2022

Clubul BiblioVACANȚA la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați

În perioada 1 – 4 august 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se desfășoară mai multe activități educaționale pentru copii, organizate în colaborare cu Filiala nr.1 Costache Negri a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.
Programul activităților este următorul:
Luni, 1 august 2022 – proiect educațional “Curiozități din lumea melcilor”, Sala Polivalentă din cadrul CMSN Galați – coordonator muzeograf Olga Mormocea;
Marți, 2 august 2022 – proiect educațional “Meseriile albinelor”, Sala Polivalentă din cadrul CMSN Galați – coordonator muzeograf Olga Mormocea;
Miercuri, 3 august 2022 – Lecții de astronomie: Soarele, structura şi evoluţia unei stele, eclipsele de Soare, vizionare filme de scurt metraj de astronomie – coordonator muzeograf Iuliana Cantoneanu;
Joi, 4 august 2022 – Lecții de astronomie: Sistemul Solar, formarea Sistemului Solar, planetele și clasificarea lor în Sistemul Solar, sateliții naturali ai planetelor - coordonator muzeograf Iuliana Cantoneanu.
Toții copiii care vor lua parte la aceste proiecte educaționale sunt înscriși în cadrul Clubului BiblioVACANȚA, organizat de Filiala nr.1 Costache Negri a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.

afara din apa 2
Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați, în perioada 13 iulie – 31 decembrie 2022

Expoziția de fotografie “Afară din apă”, de Gabriel Șerban

Începând cu data de 13 iulie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați va fi deschisă publicului expoziția de fotografie “Afară din apă”, a fotografului Gabriel Șerban, originar din Câmpina.
Expoziția lui Gabriel Șerban cuprinde 16 fotografii realizate în mediul acvatic al amfibienilor sau, mai pe înțelesul tuturor, al broaștelor. Ineditul acestui demers fotografic este că, în succesiunea cronologică a fotografiilor sale, Gabriel recrează, la o scară mică, o călătorie de milioane de ani vechime și anume cucerirea uscatului de către primele vertebrate. Asta pentru că fiecare broască în parte trebuie să recapituleze acest drum anevoios și ancestral în doar câteva săptămâni, trecând prin transformări uriașe, de la ființe complet acvatice, la amfibiile pe care le cunoaștem cu toții.
Pentru a realiza acest demers științific și artistic, în egală măsură, autorul a “adoptat” o pontă de ouă de broască (mai exact aparținând broaștei roșii de munte), dintr-o băltoacă, după care a recreat acasă condițiile naturale din mediul de viață a amfibienilor. Astfel, el a putut controla lumina și apropierea de subiect pentru a surprinde detaliile minuscule dar importante ale subiecților în fiecare zi. Experimentul fotografic a durat șase săptămâni, după care mormolocii rezultați au fost duși înapoi în pădure, unde s-au împrăștiat repede în frunze, lângă băltoaca de unde fuseseră luați.
Rezultatul muncii lui Gabriel Șerban, cu toate etapele de dezvoltare ale amfibienilor, va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați, în perioada 13 iulie – 31 decembrie 2022.

whatsapp image 2022 07 12 at 11.54.48 (1)
6-8 iulie 2022 - Complexul Muzeal de Științele Naturii Galati

Școala de Vară de Ornitologie

În perioada 6-8 iulie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galati, s-a desfășurat Școala de Vară de Ornitologie, ediția a VIII-a. La activitate a participat un număr de 40 elevi de la Școala Gimnazială nr. 28 Galați, clasele a I-a C, a I-a E și a II-a D, însoțiți de doamnele învățătoare Bocăneală Andreea, Tanasaciuc Valentina și Dediu Camelia.

Pe parcursul celor trei zile, elevii au participat la activități teoretice și practice. Activitățile teoretice s-au desfășurat în incinta muzeului, unde dna biolog Atodiresei Viorica, coordonatoarea proiectului, a vorbit despre importanța păsărilor în cadrul ecosistemelor naturale și urbane sau metodele de studiere a păsărilor în natură. Au fost abordate diverse teme legate de ecologia și biologia păsărilor: hrănire, cuibărit, creșterea și îngrijirea puilor, cântecul păsărilor, migrație, grupe de păsări și caracteristicile acestora, povești, mituri și legende despre păsări etc. Activitățile practice s-au desfășurat în zona Ariei Naturale Protejate Balta Tălăbasca (com. Tudor Vladimirescu, jud. Galați). Aici elevii au deprins tehnica studierii păsărilor în natură, au observat și identificat specii de păsări acvatice și semiacvatice: lebede, egrete mari și mici, un stol de 50 exemplare de pelicani aflați în migrație de hrănire, pescăruși, lișițe, diverse  specii de rațe și stârci, corcodei, chirighițe cu obraz alb, lăcari etc.

Cu prilejul acestei activități elevii au conștientizat necesitatea protejării păsărilor și a mediului lor de viață.

12 umbre 2022
vineri, 8 iulie 2022, ora 12.00 – Sala Auditorium, Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați

Lansare de carte: „12 UMBRE” de Cătălin Beldea

 Vineri, 8 iulie 2022, ora 12.00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc lansarea cărții „12 UMBRE” de Cătălin Beldea. Evenimentul se va desfășura în prezența autorului cărții. Accesul publicului la eveniment va fi liber, în intervalul 11.30 – 12.00.

       “12 Umbre” este o carte despre explorare, călătorii spre capătul lumii, dar și despre frumoasa știință a astronomiei. Autorul pleacă în aventurile sale cosmice încă din copilărie, de când se juca “de-a v-ați ascunselea” în fața blocului și ajunge pe șase continente, fugărind eclipsele totale de Soare. Vom călători cu gândul alături de Cătălin Beldea prin tundra siberiană, prin labirintul uman al Shanghaiului, vom zbura cu balonul în stratosfera de deasupra Australiei, pentru ca apoi să aterizăm în deșertul din Atacama sau pe un atol de corali din Pacificul de Sud. Zburăm deasupra norilor și deasupra Africii, dar și dincolo de Cercul Polar de Nord, în căutarea umbrei Lunii. Vedem cum Soarele răsare de două ori în aceeași zi din cele două Americi și admirăm un album fotografic cu adevărat excepțional de la cele 12 expediții spre câte un punct fictiv. Care e cea mai frumoasă eclipsă și cea mai interesantă dintre cele 12 expediții? Răspunsul autorului va fi întotdeauna același: Următoarea!

        Cătălin Beldea (44 de ani) este editorul de astronomie al cunoscutei reviste de popularizare a științei - Știință și Tehnică. Este cunoscut drept “Vânătorul de Eclipse” și are un palmares impresionant de expediții spre eclipse, fiind recordmanul României la acest capitol. A călătorit pe șase continente și a zburat lângă Antarctica – al șaptelea continent, pentru a vedea 13 eclipse totale de Soare. În același timp, Cătălin Beldea este astronom amator, antreprenor, prezentator de festivaluri de știință și astrofotograf.

ziua dunarii 2022
29 iunie 2022

Ziua Dunării la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

În fiecare an, pe 29 iunie, se sărbătorește Ziua Dunării, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena. Anul acesta, activitățile dedicate fluviului Dunărea se desfășoară sub sloganul „Descoperă Dunărea!” - „Discover Danube!”.
Secția Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va marca această zi cu o serie de activități specifice, în cadrul cărora publicul va interacționa activ cu specialiștii muzeului gălățean. Astfel, începând cu ora 10.00, la parterul muzeului, vizitatorii vor putea participa la o prezentare științifică, intitulată “Patrimoniul natural al Dunării: peștii migratori”, susținută de dr.Grigoraș Gabriela, coordonatoarea Secției Acvariu, care va aprofunda, cu materiale documentare, tematica referitoare la migrația peștilor în Dunăre. De la ora 12.00, muzeografa Luca Mariana va susține în fața publicului o lecție inedită: “Structuri exoscheletice și endoscheletice ale peștilor din Dunăre. Rolul lor în studiul peștilor”. Practic, va fi prezentată o minicolecție de piese de exoschelet și endoschelet ale unor specii de pești specifice Dunării. Manifestările dedicate Dunării la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați se vor încheia cu o prezentare interactivă în spațiul Acavriului (în intervalul 13.00 – 15.00), intitulată “Specii de pești din bazinul românesc al Dunării”, susținută de muzeograf Roșca Marcela, în care va fi pusă în evidență colecția vie a Acvariului, cu informații despre sturionii din bazinul Dunării (relicte ponto-caspice periclitate), miracolul migrației anghilei etc.
Obiectivul principal al manifestărilor dedicate Zilei Dunării constă în implicarea cetățenilor țărilor dunărene în multiple activități specifice,regionale sau naționale, care să aducă în atenția opiniei publice importanța protejării fluviului Dunărea și a râurilor din bazinul acestuia.

echipa cmsn galas

Observatorul Astronomic Galați a obținut locul patru la concursul european de astronomie “Catch a Star” 2022

În fiecare an European Association for Astronomy Education (EAAE) organizeză un concurs de astronomie pentru elevi, intitulat “Catch a Star” - competiție europeană unde participanții se întrec în proiecte științifice realizate sub îndrumarea unor profesori (mentori).
Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a participat la concurs cu echipa formată din Ovidiu Tercu (îndrumător) și eleva Diana Maria Manole (membru al Astroclubului “Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic Galați). Proiectul științific depus s-a numit “Determining a star's spectral type using multicolor photometry”, bazat pe observații astronomice menite să dezvolte competența investigațională a elevului în domeniul cercetării științifice.
În urma jurizării, proiectul Observatorului Astronomic din Galați a obținut locul patru în competiție. Premiul obținut pentru acest concurs constă într-o imagine cu galaxia Sombrero realizată de Very Large Telescope. Felicitări!

Tematica: Incursiune în lumea bonsailor 10-12 iunie 2022, Grădina Japonează din cadrul Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

Expoziția temporară „Expo-Flora, flori la malul Dunării”, ediția a XXV-a

Vineri, 10 iunie 2022, la Grădina Japoneză din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, se va deschide pentru public cea de a XXV-a ediţie a expoziției temporare „Expo-Flora, flori la malul Dunării”, manifestare care în acest an are ca tematică fascinanta lume a bonsailor ! Timp de trei zile, publicul va putea admira aproape 40 de exemplare de bonsai din colecția Grădinii Botanice Galați, în cadrul natural de la Grădina Japoneză !
Dintre exemplarele de bonsai, care vor fi expuse la Grădina Japoneză, cel mai tânăr are vârsta de 7 ani (Chamecyparis obtusa nana - Chiparos pitic) iar cel mai bătrân are... 55 ani (Ficus microcarpa gingseng - Ginseng) !
Bonsai-ul reprezintă o formă de arta horticulturală a miniaturizarii plantelor, inițiată și dezvoltată de-a lungul a 2000 ani. În vechime, arta bonsailor era rezervată câtorva privilegiați din Japonia și China. Bonsai este numele dat oricărei plante care este cultivată în ghiveci și care este menținută la o dimensiune mai mică sau chiar mult mai mică decât cea normală. Termenul de bonsai este derivat din bon-sai: “bon”, fiind cuvântul japonez pentru “tavă“, în timp ce “sai“ se traduce prin “plantare”. Japonezii au rafinat atât de mult tehnica bonsaiului, încât acum sunt capabili să creeze peisaje întregi în miniatură, până la cel mai mic detaliu. Bonsaiul perfect este cel care, atunci cand e privit, seamană incredibil de mult cu arbustul așa cum arată el în realitate, în habitatul sau natural.
Expoziția temporară „Expo-Flora, flori la malul Dunării” – ediția XXV va rămâne deschisă la Grădina Japoneză de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 12 iunie 2022.

16 Mai 2022 - 10 iunie 2022

Muzeele prin ochii copiilor

 În perioada 16 mai – 10 iunie 2022, Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați este partener în proiectul “Muzeele prin ochii copiilor”, finanțat, organizat și coordonat de Consiliul Județean Galați (CJG), în cadrul căruia aproximativ 5000 de elevi de clasa a VI-a și a VII-a, care învață la școli din mediul rural și la cele din municipiul Tecuci și orașele Tg. Bujor și Berești, au posibilitatea de a vizita gratuit muzeele din subordinea Consiliului Județean: Muzeul de Istorie “Paul Păltănea”, Muzeul de Artă Vizuală, Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele (din cadrul Centrului Cultural “Dunărea de Jos”) și Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță”.

14 Mai 2022

NOAPTEA MUZEELOR

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va marca în data de 14 mai 2022, alături de mai multe instituţii de cultură din România şi Europa, acţiunea intitulată sugestiv „Noaptea Muzeelor”, manifestare al cărei scop este acela de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor în atmosfera nopţii. Astfel, muzeul gălățean va fi deschis între orele 20.00 – 00.00, intrarea fiind liberă pentru toţi vizitatorii în acest interval

Accesul publicului în „Noaptea Muzeelor” se va face doar pe poarta dinspre punctul de trecere BAC, între orele 20.00 – 23.30 (ora la care intră ultimul vizitator)Gratuitatea de vizitare se aplică doar la expoziţiile proprii ale muzeului.

Gălăţenii, şi nu numai, amatori de ştiinţă, pot redescoperi la muzeul gălăţean, în Noaptea Muzeelor, următoarele expoziţii: „Pe culmile Carpaților”, „BIOdiversitatea”, „Specii invazive din România de interes pentru UE”, „Dobrogea-România, între steeple iberice și anatoliene”, „Diversitatea mineralelor” și Salonul de minerale “Feeria Cristalelor” (expoziție cu vânzare de minerale). De asemenea, la Secția Acvariu, pe lângă expozițiile permanente „Ihtiofauna bazinului hidrografic al cursului inferior al Dunării”, „Ihtiofauna recifelor de corali” și „Ihtiofauna dulcicolă tropicală”, vizitatorii sunt așteptați să descopere o nouă atracție din acest sector, respectiv zona interactivă în care este montat un ecran multitouch de mari dimensiuni, intitulat “Viața din Marea Neagră”, unde publicul poate interacționa virtual cu specii acvatice din Marea Neagră. Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 22.00 – 00.00, unde sunt pregătite toate instrumentele pentru observaţiile astronomice de noapte, doar dacă vremea va permite acest lucru.

"Noaptea muzeelor" a fost iniţiată în 2005 la propunerea lui Donnedieu de Vabres, atunci ministru al Culturii şi Comunicării din Franţa, cu scopul de a atrage spre instituţiile muzeale un public cât mai numeros.

7 Mai 2022

ZIUA ASTRONOMIEI

Evenimentul dedicat astronomiei a stârnit interesul publicului, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi fiind prezente peste 200 de persoane.

După conferința științifică din Sala Auditorium a muzeului gălăţean, vizitatorii au urcat pe Terasa de observații astronomice pentru a observa cerul. Chiar dacă la început norii au împiedicat observațiile în bune condiții, treptat aceștia s-au risipit, dând posibilitatea ca publicul să se bucure de Lună și stele!

decembrie 2022

Specii invazive din Romania de interes pentru U.E.

Începând cu data de 13 aprilie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați s-a deschis publicului expoziția temporară “ Specii invazive din Romania de interes pentru U.E.”, organizată în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea și Universitatea din București.

Expoziția aduce în atenția publicului problematica speciilor de plante și animale invazive sau cu potențial invaziv, semnalate pe teritoriul țării noastre, ce constituie o problemă și la nivel european. Plantele și animalele care ajung să se adapteze la habitate străine pot înlocui flora și fauna indigenă, provocând daune mediului. Aceste organisme sunt cunoscute sub denumirea de specii invazive.

Expoziția temporară “ Specii invazive din Romania de interes pentru U.E.” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați până pe 25 septembrie 2022.

decembrie 2022

Lumea colecționarilor de natură

       Din 3 martie 2021, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi s-a deschis expoziția temporară “Lumea colecționarilor de natură”, manifestare care își propune să prezinte publicului aspecte inedite din activitatea specifică entomologiei (ramură a biologiei ce se ocupă cu studiul insectelor) precum și metodele de studiere a păsărilor și etapele procesului de împăiere și naturalizare a păsărilor (taxidermia). Instrumentarul de lucru specific domeniului Entomologie este expus pentru prima data în cadrul muzeului.

decembrie 2022

Pe culmile Carpaților

Pe 1 august 2018, la Complezul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, a avut loc vernisajul expoziției temporare „Pe culmile Carpaților”, manifestare organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Expoziția popularizează în rândul publicului bioregiunea montană şi diversitatea ei specifică, scopul principal fiind acela de a creşte gradul de conştientizare vizavi de nevoia reală de a proteja habitatele şi speciile ameninţate cu dispariţia sau pe cele endemice care depind în întregime de condiţiile ecologice oferite de Munţii Carpaţi. Dintre speciile expuse, amintim: lupul, ursul brun, cerbul carpatin, capra neagră, marmota, vulturul negru (specie extincta în fauna României), râsul, chițcanul de munte etc. Expoziţia este completată cu partea de interactivitate, care constă în jocuri educative ce au la bază tehnologii de ultimă generaţie din domeniul IT (masă multi-touch, kinect, tablete), care facilitează accesul la cunoaştere prin contact nemijlocit şi prin implicarea tuturor simţurilor. Expoziţia temporară “Pe culmile Carpaților” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până în decembrie 2022. 

Galerie

Galerie

Galerie

Galerie

Galerie

Galerie

Galerie

Galerie

Galerie

Galerie

Galerie

Ore de Vizitare

Tarife

Vizite Nocturne Observator

Regulament Acces

Intrarea în Observatorul astronomic, pentru observații nocturne, este permisă până la ora 23:00 şi se face pe la poarta “BAC”. Accesul copiilor sub 7 ani, la Observatorul astronomic, este restricționat.

*Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că accesul în incinta complexului muzeal este permis cu maxim 30 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Punctul de trecere bac” şi cu 60 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Orăşelul copiilor”. Facem aceste recomandări, pentru ca dvs. să puteţi vizita în condiţii optime, atât Muzeul şi Acvariile, cât şi Grădina Botanică, până la ora închiderii.
*Vă rugăm să luaţi în considerare și faptul că accesul în incinta Grădinii Zoologice din Pădurea Gârboavele este permis cu maxim 60 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.

Sari la conținut
COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII Dorești să te abonezi pentru notificări?
Dismiss
Allow Notifications