COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII
"RĂSVAN ANGHELUŢĂ" GALAŢI

Expoziții

Perioadă Variabilă

Expoziții Temporare și Itinerante

Anul

2024
fructe seminte 2024 (1)
7 - 30 noiembrie 2024

Expoziția temporară „Fructe şi seminţe – Roadele Pământului" - ediția a XVII-a

Începând de joi, 7 noiembrie 2024, la Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluță" ( instituție în subordinea Consiliului Județean Galați) se va deschide cea de a XVII-a ediție a expoziției temporare „Fructe şi seminţe – Roadele Pământului". ✅

👉 Eșantioane de fructe și semințe, ce au în centru exponate din familia Cucurbitaceae (familia bostanilor), pot fi admirate în aria tematică „PermaMozaic", aflată în partea de sus a Grădinii Japoneze.
👉 Publicul va putea vedea o gamă variată de fructe și semințe colorate, de sezon, recoltate din patrimoniul vegetal al Grădinii Botanice Galați. Printre vedetele expoziției se numără exemplare de dovlecel șarpe - Trichosanthes anguina L., tigve - Lagenaria siceraria (Molina) Standl., pepene de iarnă - Benincasa hispida (Thunb.) Cogn. și pepenele orez - Cucumis myriocarpus E. Mey. ex Naud.
👉 Expoziţia „Fructe şi seminţe-Roadele Pământului", ediția a XVII-a, de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluță" Galaţi, va fi deschisă pentru vizitare în perioada 7-30 noiembrie 2024. Vă aşteptăm!  
crizantema 2025 a2 b
24 octombrie

Expoziţia temporară „Regina Toamnei, Crizantema”, ediția a XX-a

🪷 Din data de 24 octombrie 2024, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă" Galaţi se va deschide expoziţia temporară „Regina Toamnei, Crizantema", ediția a XX-a, în zona adiacentă Grădinii Japoneze.

✅ Vizitatorii vor putea admira peste 2.500 de exemplare de crizanteme din diferite soiuri moderne, ce au îmbogățit colecția speciilor Chrysanthemum grandiflorum şi Chrysanthemum indicum. Un element de noutate, la cea de a XX-a ediție, pe lacul Grădinii Japoneze va putea fi admirată și o mini-expoziție plutitoare, care va completa într-un mod inedit peisajul.
✅ Crizantema reprezintă floarea națională a Japoniei și este asociată cu pacea, noblețea și longevitatea, având rolul principal în multiple expoziții și sărbători de toamnă din întreaga lume.În multe culturi, crizantema este văzută ca un simbol al bucuriei, fericirii și al vieții lungi și este adesea asociată cu toamna și sărbătorirea recoltei.
✅ Expoziţia „Regina Toamnei, Crizantema" de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă" Galaţi va fi deschisă până la finalul lunii noiembrie.
crizantema 2023 a3
27 octombrie - 30 noiembrie 2023

Expoziţia temporară „Regina Toamnei, Crizantema”, ediția a XIX-a

          Vineri, 27 octombrie 2023, cu începere de la ora 11.00, la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc vernisajul celei de a XIX-a ediţii a expoziţiei temporare „Regina Toamnei, Crizantema”, în zona adiacentă Grădinii Japoneze.

      Anul acesta, Secţia Grădina Botanică va expune, în aer liber, soiuri cu valoare ştiinţifică şi ornamentală, din genul Chrysanthemum grandiflorum, Chrysanthemum indicum, dar și noi varietăți horticole: Santosh, Ludo Orange, Mirage white, Piratini purple, Vigoreli Orange, Jasoda yellow etc.

     Expoziția de crizanteme va fi ambientată cu o zonă inedită, alcătuită din specii din Familia Cucurbitacee (bostani), care va încânta privirea vizitatorilor de toate vârstele. Aici va fi și un atelier creativ, unde elevii Școlii Gimnaziale nr. 33 Galați vor decora bostani, la fața locului, care vor fi expuși în cadrul expoziției. 

      Supranumită „floarea orientului” sau „floarea vieţii” crizantema este una dintre cele mai preţioase flori, dar şi una dintre cele mai graţioase plante cu origini asiatice. În multe culturi, crizantema este văzută ca un simbol al bucuriei, fericirii și al vieții lungi și este adesea asociată cu toamna și sărbătorirea recoltei.

     Expoziţia „Regina Toamnei, Crizantema” de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va fi deschisă pentru până la finalul lunii noiembrie.

fauna galatiului 2023
29 iunie - 31 august 2023

Expoziția de fotografie „#FaunaGalațiului”

      Din 29 iunie 2023, de ziua Dunării, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, se va deschide expoziția de fotografie ”#FaunaGalațiului”, manifestare organizată în colaborare cu fotografii gălățeni Marius Hardulea, George Nica și Eusebiu Maxim.

      Expoziţia reuneşte o selecţie de peste 100 de fotografii color, realizate de cei trei fotografi pasionați de natură, în diferite perioade ale anului, reflectând aspecte ale patrimoniului natural al orașului Galați cu accent pe specii de păsări și mamifere, unele fiind rare și protejate.

      Fotografierea speciilor a presupus o activitate dificilă, care s-a desfășurat pe durata a doi ani, sesiunile de lucru prelungindu-se, de multe ori, până la opt ore pe zi. Pentru a nu deranja animalele, toți fotografii au folosit costume speciale, plase de camuflare și echipamente foto care au permis fotografierea de la mare distanță, utilizând obiective cu plajă focală de 100-400 mm și teleconvertoare.

     Cadrul natural în care se află Galațiul a fost mai ofertant decât s-a crezut inițial, mai ales privit din goana zilnică prin peisajul urban înțesat de oameni, automobile și clădiri de beton. Apropierea de Dunăre și Siret a făcut ca multe zone din municipiu și împrejurimi să devină locuri prielnice pentru numeroase specii de păsări, care au ales să trăiască și să cuibărească aici, oferind, astfel, un neașteptat „material” de studiu care, cu ocazia „Zilei Internaționale a Dunării”, este oferit și publicului vizitator.

     Expoziţia de fotografie „#FaunaGalatiului” va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până la data de 31 august 2023.

afis salon minerale 2023
12 - 14 mai 2023

Salonul de minerale, fosile, geme și bijuterii „Feeria cristalelor”, ediția a XII-a

         Vineri, 12 mai 2023, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galaţi, se va deschide pentru public cea de a XII-a ediţie a Salonului de minerale, fosile, geme și bijuterii „Feeria Cristalelor”, manifestare care îşi propune să aducă în faţa publicului vizitator fascinanta lume a mineralelor, unde vor expune colecţionari din Bucureşti, Baia Mare, Satu Mare, Sângeorz-Băi (jud.Bistrița-Năsăud) şi Galaţi.

         Timp de trei zile, vor fi prezentate şi oferite spre vânzare publicului peste 2000 de varietăți de minerale din regiuni miniere renumite de la noi din țară: Baia Mare, Banat, Munții Apuseni, precum și din alte zone de pe glob, din țări cu tradiție în exportul de minerale: Brazilia, India, Mexic, Peru, Namibia, Algeria, Madagascar, Norvegia, Islanda, Maroc, Africa de Sud, Spania, Australia, Rusia etc.

          Pentru că salonul de minerale coincide cu Noaptea Muzeelor din 13 mai 2023, specialiștii în minerale vor prezenta în fața publicului, la acest eveniment nocturn, modalități de șlefuire a pietrelor semiprețioase. Vor fi patru demonstrații de șlefuire, fiecare cu o durată de 15 minute, doar după următorul program: 20:00, 20:45, 21:30 și 22:15.

        Salonul de minerale ”Feeria Cristalelor” se va desfăşura în perioada 12 – 14 iunie 2023.

afis minerale 2023
10 mai - 29 octombrie 2023

Expoziția temporară „Universul mineralelor și cristalelor”

          Începând de miercuri, 10 mai 2023, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se va deschide pentru public expoziția temporară „Universul mineralelor și cristalelor”, manifestare care îşi propune să aducă în faţa publicului vizitator fascinanta lume a mineralelor.

         Până la sfârșitul lunii octombrie, vor putea fi admirate exponate de mineralogie din patrimoniul ştiinţific al muzeului gălățean, într-o mare diversitate, de la cele mai răspândite (flori de mină, geode ametist, cuarţ, calcopirită, pirită, felii de agat, baritină, lemn silicifiat, rodocrozit, epidot, acvamarin, malachit, stibine), până la minerale fluorescente (fluorina - cu fluorescență spectaculoasă, în funcție de sursa de lumină la care sunt expuse). De asemenea, publicul va putea vedea și o colecție de geme - pietre semiprețioase fațetate - expusă pentru prima dată la muzeul din Galați.

culoare in lumea animala 33x48 cm 2023
26 aprilie - 31 decembrie 2023

Expoziția temporară „Culoare în lumea animală”

    Din 26 aprilie 2023, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se va deschide expoziția temporară „Culoare în lumea animală”, manifestare care își propune să aducă în fața publicului varietatea culorilor și rolul pe care acestea îl au în derularea etapelor de viață a păsărilor și fluturilor.
     Colorația aripilor are o semnificație corelată cu necesitatea speciei de a-și asigura protecția precum și generațiile următoare. Poate că cea mai frecventă utilizare a culorilor în regnul animal este pentru camuflare, adică pentru a se ascunde în mediul înconjurător pentru a nu fi observat. Nu întâmplător păsările și fluturii au fost aleși ca reprezentanți ai diversității coloritului în lumea animală. La aceste două clase de viețuitoare, atât pigmenții cât și modul de reflexie al luminii creează unele dintre cele mai reușite combinații coloristice din lume.
     Expoziția temporară „Culoare în lumea animală” va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până la finalul lunii decembrie 2023.
vipere2 33x48 cm
aprilie - septembrie 2023

Expoziția de fotografie „Viperele din România”, de Marius Iancu

      Începând cu data de 5 aprilie 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați va fi deschisă publicului expoziția de fotografie “Viperele din România”, a fotografului Marius Iancu, originar din București.
      Expoziția lui Marius Iancu cuprinde 24 fotografii cu trei specii de vipere din România (inclusiv subspecii): vipera comună (Vipera berus), vipera de stepă (Vipera ursinii) și vipera cu corn (Vipera ammodytes).
      Pasionat de surprinderea frumuseții lumii sălbatice, Marius încearcă să aducă vizitatorii mai aproape de natură prin intermediul fotografiilor sale și să-i încurajeze să o iubească și să o protejeze mai mult ! Expoziția se constituie într-o adevărată enciclopedie a viperelor din țara noastră, fiecare specie fiind fotografiată în cadrul ei natural, cu informații referitoare la comportamentul și caracteristicile acestora.
      Expoziția de fotografie “Viperele din România” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați până în luna septembrie 2023.
cdr aff.cdr
ianuarie - martie 2023

Expoziţia temporară „Ornitologia sibiană. Silvia Stein von Spiess și vânătorii ca păsărari amatori timpurii în prima parte a secolului al XX-lea”

       Începând de miercuri, 11 ianuarie 2023, la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați,  se va deschide expoziția temporară „Ornitologia sibiană. Silvia Stein von Spiess și vânătorii ca păsărari amatori timpurii în prima parte a secolului al XX-lea”, manifestare organizată în colaborare cu Biblioteca Universitară „Lucian Blaga” Sibiu, Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul de Istorie Naturală Sibiu.

       Expoziția prezintă viața și activitatea științifică a ornitologei sibiene Silvia Stein von Spiess, precum și  rolul vânătorilor în colectarea datelor despre păsări în discuțiile timpurii despre protecția păsărilor și a mediului. Silvia Stein von Spiess a fascinat prin spiritul ei de aventură și entuziasmul pentru înțelegerea vieții păsărilor.

      Silvia Stein von Spiess a fost conducătoarea secției ornitologice din cadrul Direcțiunii Vânătorilor Regale până în anul 1937, publicând în reviste de specialitate naționale și internaționale. În anii 1930, pe lângă publicațiile de specialitate, a fost o colaboratoare constantă la Revista “Carpații”, fondată la Cluj în anul 1933. Aici, împreună cu alți ornitologi și pasionați de păsări, îndeamnă vânătorii să ajute știința ornitologiei prin semnalarea păsărilor migratoare și inelate, diseminând informațiile științifice despre păsări prin articole scrise în revistă.  Începând cu anul 1950 și-a desfășurat activitatea la Muzeul Brukenthal, unde face cercetări de teren  și publică în reviste de specialitate românești și maghiare.

      Expoziția temporară „Ornitologia sibiană. Silvia Stein von Spiess și vânătorii ca păsărari amatori timpurii în prima parte a secolului al XX-lea” va rămâne deschisă la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până la finalul lunii martie 2023.

afis centenar 2022
21 decembrie 2022 - 31 ianuarie 2023

Expoziția de basoreliefuri istorice „1922-2022. Un veac de la încoronare”

       Miercuri, 21 decembrie 2022, cu începere de la ora 11.00, la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, va avea loc vernisajul expoziției de basoreliefuri istorice „1922-2022. Un veac de la încoronare”, manifestare organizată în colaborare cu Asociația „Frontiera Gălățeană”, Rotary Club Galați Donaris și Asociația Danubiana Galați.

       Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, moment istoric care a avut loc la 15 octombrie 1922. Astfel, publicul va putea rememora istoria României prin cele 22 de basoreliefuri care vor fi expuse în cadrul acestei manifestări: Burebista, Decebal, Traian, Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Petru Rareș, Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazul, Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir, Constantin Brâncoveanu, Avram Iancu, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Regele Carol I, gen.Eremia Grigorescu, Regina Maria și Regele Ferdinand I.

        În cadrul vernisajului va avea loc și un scurt moment muzical susținut de grupul folcloric „Mlădițe dunărene” de la Școala Gimnazială nr.28 Galați.

       Ideea realizării acestor basoreliefuri a aparținut d-lui Didel Bădărău, președintele Asociației Frontiera Gălățeană, care a reușit să adune la un loc mai mulți artiști plastici care au contribuit la crearea acestora: Mugur Vrînceanu (14 - şeful catedrei de arte din cadrul Liceului de artă "Dimitrie Cuclin" Galați), Pavel Mercea (7) și Adrian Vădeanu (1). Construirea matrițelor după care au fost realizate basoreliefurile istorice din cadrul expoziției au fost susținute financiar de către Asociația “Frontiera Gălățeană”, Primăria comunei Oancea, Asociația “Galați, orașul meu” și d-na Georgeta Carmen Holban.

        Expoziția de basoreliefuri istorice „1922-2022. Un veac de la încoronare” va rămâne deschisă la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 31 ianuarie 2023.

vis de iarna 2022
9 decembrie 2022 - 8 ianuarie 2023

Expoziția temporară “Vis de iarnă” - ediția a XVI-a

          Începând cu data de vineri, 9 decembrie 2022, ora 11.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi se va deschide cea de a XVI-a ediție a expoziției temporare „Vis de iarnă”, manifestare care îşi propune să aducă mai aproape de public bucuria şi magia sărbătorilor de iarnă. Punctul de atracţie îl va constitui bradul de Crăciun, alături de aranjamente și ornamente de sezon.

       La deschidere, publicul va avea ocazia să asiste la un program special de colinde oferit de Școala de Canto CRISS MUSIC, coordonată de artista Cristina Boghici (Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați). În același ton, grupul de folk ILY,  de la Școala Gimnazială nr.1 Tulucești, coordonat de ed. Măzăreanu Luminița, va delecta publicul cu un recital muzical. Grupul „Moșoaiele”, din Luncavița - Tulcea, va fi prezent la deschiderea expoziției cu un moment special din datinile străbune. Va încheia vernisajul trupa „The Sisters” din Galați, formată din Cristina Boghici și sora ei, Ioana Alexandra Bordei.

      „Vis de iarnă” se adresează tuturor vizitatorilor, fiind cadoul pe care Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi îl face, la final de an, celor care îi trec pragul. Expoziţia va rămâne deschisă la muzeu până pe data de 8 ianuarie 2023.

aff
2 noiembrie 2022 - 8 ianuarie 2023

Expoziția temporară “Fructe şi seminţe – Roadele Pământului”

🍂 Miercuri, 2 noiembrie 2022, ora 11.00, la Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluță”, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, va avea loc vernisajul expoziției temporare „Fructe şi seminţe – Roadele Pământului”, ediția a XV-a.🍂

👉 Tematica expoziţiei urmăreşte atât abordarea aspectului ştiinţific cât și cel ornamental-practic, prin intermediul eşantioanelor de fructe şi seminţe cu importanţă botanică, recoltate din sectoarele Grădinii Botanice din Galaţi, de la aproximativ 150 taxoni. Dintre curiozităţile pe care vizitatorii le vor putea vedea expuse amintim: copacul de cafea Kentucky, salcâmul pitic, filodendronul, bujorul românesc, arborele lalea sau spinul lui Cristos.
👉 Elevii clasei a II-a D de la Școala Gimnazială nr.28 Galați, coordonați de prof.înv.primar Teliceanu Mihaela, vor expune în cadrul manifestării o serie de lucrări artistice, sub denumirea „Povești despre Toamnă” – respectiv replici în miniatură a unor aspecte autumnale, realizate cu talent de micuții artizani.
👉 Expoziţia „Fructe şi seminţe – Roadele Pământului”, de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluță” Galaţi, va fi deschisă pentru vizitare în perioada 2 noiembrie 2022 - 8 ianuarie 2023.
simfonia florilor 2022 a3
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, în perioada octombrie - decembrie 2022

Expoziția de pictură “Simfonia Florilor”

        Începând cu data de 28 octombrie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță”, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, va fi deschisă publicului expoziția de pictură “Simfonia Florilor”, realizată de Mihai Popa, elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic “Sf.Andrei” Galați.

       La cei 19 ani ai săi, Mihai Popa este un adolescent cu cerințe educaționale speciale și a fost atras de domeniul artistic al picturii, abordând tehnica pensulației și a cuțitului. Tablourile expuse în cadrul expoziției abordează tematica florală, autorul reușind să vină în fața publicului cu instantanee pline de culoare și expresivitate. Toate lucrările au fost realizate în perioada 2021-2022.

       În însușirea tehnicii de pictură, Mihai a fost îndrumat de prof. Mioara Enachi (Școala Gimnazială specială "Constantin Pufan"Galați) și prof. Marian Dolea (Seminarul Teologic "Sf. Andrei" Galați).

      Expoziția de pictură “Simfonia Florilor” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați până pe 8 ianuarie 2023.

expo pesti din timpuri arhaice
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, în perioada octombrie 2022-aprile 2023

Expoziția temporară “Pești din timpuri arhaice”

      Începând cu data de 26 octombrie 2022, la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, va putea fi vizitată expoziția temporară “Pești din timpuri arhaice”,  realizată în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț - Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț, care deține în patrimoniul științific cea mai importantă colecție de pești fosili din România și una dintre puținele colecții de acest gen din Europa.

       Vizitatorii au ocazia să vadă specii de pești repartizați în 30 de familii, care trăiau în urmă cu 35 de milioane de ani în Marea Paratethys, ce acoperea în Oligocen zona Carpaților. Exponatele, unice în țară, au fost descoperite în munții din jurul orașului Piatra Neamț. Ele au atras atenția cercetătorilor din străinătate, fiind comparabile cu specii similare din Iran, Caucaz, Polonia, Cehia, Elveţia, Germania, Franţa, demonstrând importanța si unicitatea deosebită a depozitelor fosilifere din aceste zone.

      Speciile de pești sunt indicatori direcți atât ai biodiversității vertebratelor cât și ai reconstrucțiilor paleoecologice. Extrapolarea datelor actuale privind structura faunei de pești fosili identificați în formațiunile oligocene din nordul Carpaților Orientali permite aprecieri și la nivel de climă, fiind tipică pentru zonele tropicale și subtropicale.

     Expoziția temporară “Pești din timpuri arhaice” va fi deschisă pentru public la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.

chihlimbar 2022
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, în perioada octombrie 2022-mai 2023

Expoziția temporară “Chihlimbarul, varietate și culoare”

         Începând de vineri, 21 octombrie 2022, la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se va deschide pentru public expoziţia temporară „Chihlimbarul, varietate şi culoare”, organizată de instituția gălățeană în colaborare cu Universitatea Bucureşti - Facultatea de Geologie şi Geofizică - Departamentul de Mineralogie.

         Vor fi expuse 37 piese de chihlimbar şi varietăţi de rumanit, copalit, cărbune cu chihlimbar, succinit, muntenit,  cu incluziuni de insecte - din patrimoniul Universității București, dar şi bijuterii confecţionate din chihlimbar, din colecții particulare aparținând d-nei Tănase Teodora Carmen și ing. fizician Costin Andrei. În primele trei zile ale expoziției, respectiv 21 – 23 octombrie 2022, publicul va avea posibilitatea de a achiziționa eșantioane și bijuterii de chihlimbar, de la un stand special amenajat în holul muzeului. Procesele care conduc la transformarea acestei rășini într-un mineraloid solid fosilizat, precum și varietățile de chihlimbar expuse, fac obiectul științific în organizarea expoziției “Chihlimbarul, varietate și culoare”.

        În 1902, savantul Gheorghe Munteanu Murgoci a dovedit științific că rumanitul de la Colți (jud.Buzău), unic în lume prin culoarea sa neagră, este chihlimbar, nu tămâie, așa cum au crezut multă vreme cei din zonă. Pe lângă rumanit, cele mai cunoscute varietăți de chihlimbar sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), burmitul (rășină extrasă din Burma Superioară și prelucrată în China), ajkaitul (rășină fosilă din Ungaria), precum și valchovitul (rășină fosilă din Moravia).

        Expoziția temporară “Chihlimbarul, varietate și culoare” va fi deschisă pentru public la Complexul  Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada octombrie 2022 – mai 2023.

afara din apa 2
Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați, în perioada 13 iulie – 31 decembrie 2022

Expoziția de fotografie “Afară din apă”, de Gabriel Șerban

Începând cu data de 13 iulie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați va fi deschisă publicului expoziția de fotografie “Afară din apă”, a fotografului Gabriel Șerban, originar din Câmpina.
Expoziția lui Gabriel Șerban cuprinde 16 fotografii realizate în mediul acvatic al amfibienilor sau, mai pe înțelesul tuturor, al broaștelor. Ineditul acestui demers fotografic este că, în succesiunea cronologică a fotografiilor sale, Gabriel recrează, la o scară mică, o călătorie de milioane de ani vechime și anume cucerirea uscatului de către primele vertebrate. Asta pentru că fiecare broască în parte trebuie să recapituleze acest drum anevoios și ancestral în doar câteva săptămâni, trecând prin transformări uriașe, de la ființe complet acvatice, la amfibiile pe care le cunoaștem cu toții.
Pentru a realiza acest demers științific și artistic, în egală măsură, autorul a “adoptat” o pontă de ouă de broască (mai exact aparținând broaștei roșii de munte), dintr-o băltoacă, după care a recreat acasă condițiile naturale din mediul de viață a amfibienilor. Astfel, el a putut controla lumina și apropierea de subiect pentru a surprinde detaliile minuscule dar importante ale subiecților în fiecare zi. Experimentul fotografic a durat șase săptămâni, după care mormolocii rezultați au fost duși înapoi în pădure, unde s-au împrăștiat repede în frunze, lângă băltoaca de unde fuseseră luați.
Rezultatul muncii lui Gabriel Șerban, cu toate etapele de dezvoltare ale amfibienilor, va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați, în perioada 13 iulie 2022 – 8 ianuarie 2023.

10 - 12 iunie 2022

Expoziția temporară „Expo-Flora, flori la malul Dunării”, ediția a XXV-a

      În perioada 10-12 iunie 2022, la Grădina Japoneză din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, s-a desfășurat cea de a XXV-a ediţie a expoziției temporare „Expo-Flora, flori la malul Dunării”, manifestare care în acest an a avut ca tematică fascinanta lume a bonsailor ! Timp de trei zile, publicul a putut admira aproape 40 de exemplare de bonsai din colecția Grădinii Botanice Galați, în cadrul natural de la Grădina Japoneză !

     Dintre exemplarele de bonsai expuse, cel mai tânăr are vârsta de 7 ani (Chamecyparis obtusa nana - Chiparos pitic) iar cel mai bătrân are... 55 ani (Ficus microcarpa gingseng - Ginseng) !    

     Bonsai-ul reprezintă o formă de arta horticulturală a miniaturizarii plantelor, inițiată și dezvoltată de-a lungul a 2000 ani. În vechime, arta bonsailor era rezervată câtorva privilegiați din Japonia și China. Bonsai este numele dat oricărei plante care este cultivată în ghiveci și care este menținută la o dimensiune mai mică sau chiar mult mai mică decât cea normală. Termenul de bonsai este derivat din bon-sai: “bon”, fiind cuvântul japonez pentru “tavă“, în timp ce “sai“ se traduce prin “plantare”. Japonezii au rafinat atât de mult tehnica bonsaiului, încât acum sunt capabili să creeze peisaje întregi în miniatură, până la cel mai mic detaliu. Bonsaiul perfect este cel care, atunci cand e privit, seamană incredibil de mult cu arbustul așa cum arată el în realitate, în habitatul sau natural.

mai - octombrie 2022

Microexpoziţia ”Diversitatea mineralelor”

Microexpoziţia ”Diversitatea mineralelor” cuprinde exponate de mineralogie din patrimoniul ştiinţific al instituţiei gălăţene: acvamarin, fizelyt, calcită neagră, cuarț roz, smarald, rubin, malachit, lemn silicifiat, calcedonie, turmalina neagră, fluorina, aragonite, geode ametist, felii din agat (Brazilia), cuarţ, calcopirită, pirită, baritină, rodocrozit, epidot, acvamarin, malachit, stibine şi geme.

Mineralele apar într-o mare diversitate, de la cele mai răspândite – cum ar fi cuarțul, pirita, calcitul,barita, marcasita etc, până la minerale mai rare, cele fluorescente, cum ar fi fluorina și alexandritul, având cea mai spectaculoasă fluorescență.

Microexpoziţia ”Diversitatea mineralelor” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în intervalul mai - octombrie 2022.

13 - 15 mai 2022

Salonul de minerale "Feeria cristalelor" - ediția a XI-a

În perioada 13 - 15 mai 2022, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi se va deschide pentru public cea de a XI-a ediţie a Salonului expoziţional „Feeria Cristalelor”, manifestare care îşi propune să aducă în faţa publicului vizitator fascinanta lume a mineralelor. Vor expune colecţionari din Bucureşti, Baia Mare şi Galaţi.

         Timp de trei zile, vor fi prezentate şi oferite spre vânzare publicului peste 2000 de varietăți de minerale din regiuni miniere renumite de la noi din țară: Baia Mare, Banat, Munții Apuseni, precum și din alte zone de pe glob, din țări cu tradiție în exportul de minerale: Brazilia, India, Mexic, Peru, Namibia, Algeria, Madagascar, Norvegia, Islanda, Maroc, Africa de Sud, Spania, Australia, Rusia etc.

La ediția din acest an, ca o noutate, specialiștii în minerale vor susține momente demonstrative în fața publicul vizitator, folosind un aparat de șlefuire și prelucrarea pietrelor semiprețioase din stare brută în bijuterii și un aparat de găurit în obținerea bijuteriilor (coliere, brățări, cercei etc).

       În zona centrală a spaţiului expoziţional din holul muzeului, se va putea admira microexpoziţia ”Diversitatea mineralelor”, în cadrul căreia sunt evidenţiate exponate de mineralogie din patrimoniul ştiinţific al instituţiei gălăţene: flori de mină, geode ametist, felii din agat (Brazilia), varietăţi de agat felii, calcit două generaţii, cuarţ, calcopirită, pirită, baritină, granat andradit, rodocrozit, blendă argintiferă, jasp, epidot, acvamarin, malachit, stibine şi geme.

    Salonul de minerale ”Feeria Cristalelor” se va desfăşura în perioada 13 – 15 mai 2022, iar microexpoziţia ”Diversitatea mineralelor” va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în intervalul mai - octombrie 2022.

16 aprilie 2022 - 29 mai 2022

Biodiversitatea

Începând cu data de 16 aprilie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați va fi deschisă publicului expoziția de fotografie “ Biodiversitatea”, manifestare organizată de Asociația FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) în colaborare cu instituția muzeală gălățeană. 14 fotografi de natură vor expune în fața publicului instantanee inedite în vederea promovării celor mai emblematice ecosisteme din România: Adi Dedu, Alex Preoteasa, Carmen Puiu, Dan Dinu, Daniel Mîrlea, Florentina Tîlvîc, Florențiu Ilie, Horia Bogdan, Gabi Rusu, Gabriel Șerban, George Dian Balan, Laszlo Potozky, Mircea Sasu și Zoltan Nagy.

Poziționarea geografică a României face ca natura țării noastre să fie diversă, bogată și unică. România cuprinde cinci regiuni biogeografice din totalul de 11 existente în Uniunea Europeană (cel mai mare număr de astfel de regiuni din UE): pontică, stepică, continentală, alpină și panonică. Fotografii au avut inspirație din belșug pentru cadrele lor foto, fiecare regiune având particularitățile sale, de la peisaj, la floră și faună. Expoziția „Biodiversitatea” a fost realizată cu sprijinul Alpin Film Festival, în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului omonim.

Expoziția de fotografie “Biodiversitatea” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați până pe 29 mai 2022.

13 aprilie 2022 - 23 octombrie 2022

Specii invazive din Romania de interes pentru U.E.

        Începând cu data de 13 aprilie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați va fi deschisă publicului expoziția temporară “ Specii invazive din Romania de interes pentru U.E.”, organizată în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea și Universitatea din București.

       Expoziția aduce în atenția publicului problematica speciilor de plante și animale invazive sau cu potențial invaziv, semnalate pe teritoriul țării noastre, ce constituie o problemă și la nivel european. Materialele infografice, ce prezintă informații referitoare la originea speciilor invazive, căile de pătrundere în flora și fauna națională, habitatele invadate și impactul acestora asupra biodiversității, sănătății oamenilor și economiei, au fost realizate în cadrul proiectului Managementul adecvat al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive, confinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POIM 2014-2020.

       Plantele și animalele care ajung să se adapteze la habitate străine pot înlocui flora și fauna indigenă, provocând daune mediului. Aceste organisme sunt cunoscute sub denumirea de specii invazive. Ele reprezintă o ameninţare majoră la adresa biodiversităţii indigene europene, având repercusiuni economice și sociale, spre exemplu asupra sănătăţii umane, pescuitului, agriculturii și producţiei de alimente.

      Expoziția temporară “ Specii invazive din Romania de interes pentru U.E.” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați până pe 23 octombrie 2022.

ianuarie 2022 - iulie 2022

“Dobrogea – România, între stepele iberice şi anatoliene”

Organizată în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, expoziția se constituie într-o călătorie fotografică între stepele şi semideşerturile din sudul Europei, respectiv din Dobrogea românească şi cea bulgară, în raport cu  Insulele Canare, Spania continentală, Sardinia-Italia, Ungaria, Grecia şi Turcia. Vizitatorii vor putea vedea 50 de fotografii realizate de Mihai Petrescu, cercetător la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării”  Tulcea, după mai multe expediții științifice efectuate de-a lungul anilor în spaţiul dobrogean şi sud-european. Fotografiile sunt însoţite de explicaţii privind importanţa naturală a habitatelor prezentate, precum şi însemnătatea culturală, legende sau aspecte istorice legate de aceste capodopere naturale.

2022

Curiozități din lumea moluștelor

Expoziţia temporară „Curiozități din lumea moluștelor” prezintă 100 de piese din patrimoniul științific al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, respectiv cochilii de melci și scoici, dintre care amintim: melcul “broască” (Bursa bubo), melcul „păianjen” (Lambis lambis), scoica „nobilă” (Pinna nobilis), scoica „cu ochi albaștri”, melcii de porțelan, melcul „pictat” cubanez (Polymita picta) etc.  Aria de proveniență a exponatelor este diversă: estul Cubei, Marea Roșie, Oceanul Indian, Oceanul Pacific, Golful Persic, Tanzania, Australia, Kenya, Mozambic, Madagascar, Asia de Sud-Est, Filipine, sudul Japoniei sau America de Sud. Conform celor mai recente estimări științifice, grupul moluștelor ar număra aproximativ 55.000 de specii, multe dintre acestea fiind folosite de de oameni, din cele mai vechi timpuri, fie ca sursă de hrană, fie ca obiecte sau podoabe. În ciuda întrebuințărilor diverse, moluștele se numără printre cele mai puțin cunoscute grupuri de animale.  

virtual a2 nou
Secția Acvariu / miercuri-duminică: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00

Realitate virtuală în lumea acvatică

          La Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați vizitatorii pot simula experienţa unui scafandru care cercetează viaţa marină, prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală.

          Ședințele de realitate virtuală sunt disponibile de miercuri până duminică, doar la anumite intervale orare, respectiv: 10.00, 12.00, 14.00 și 16.00.

          Echipamentele de realitate virtuală pot fi folosite doar de persoane cu vârsta de minim 13 ani, sub supravegherea personalului muzeului !

2022

Flori subterane din România

         Expoziția temporară “Flori subterane din România” prezintă lumea miraculoasă a florilor de mină, respectiv 100 eșantioane de minerale din patrimoniul științific al muzeului, provenind din regiunile de exploatare din Maramureș și Banat.

        Selecţia exponatelor s-a făcut luând în considerare mai multe criterii, astfel încât să cuprindă eşantioane cu calităţi estetice deosebite, combinaţii de culori, forme cristalografice. Scopul realizării acestei expoziţii a fost acela de a familiariza publicul gălățean cu aceste comori ale pământului şi de a pune în valoare patrimoniul deţinut de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Eșantioanele expuse se remarcă prin importanța lor științifică, a proprietăților chimice și fizice caracteristice, atât prin formă, dimensiune și culoare, cât și prin estetica și frumusețea lor: fyzelit, siderit, sfalerit, calcit, cuarț, stibină, baritină, calcopirită, jamesonith, galenă, marcasit, aragonite etc. Florile de mină sunt îndeosebi sulfuri metalice și carbonați, renumite prin perfecțiunea formelor cristalografice și prin culoare.       

2022

Lumea colecționarilor de natură

“Lumea colecționarilor de natură” își propune să prezinte publicului aspecte inedite din activitatea specifică entomologiei (ramură a biologiei ce se ocupă cu studiul insectelor) precum și metode de studiere a păsărilor și etapele procesului de împăiere și naturalizare ale păsărilor (taxidermia).

Instrumentarul de lucru specific domeniului Entomologie este expus pentru prima data în cadrul muzeului. În cadrul expoziției pot fi observate instrumente specifice folosite de către entomologi la colectarea insectelor terestre. Studiul insectelor în laborator implică o serie de instrumente de lucru, precum: ace entomologice, de diferite marimi, utilizate pentru înțeparea insectelor, prese pentru etalarea aripilor fluturilor, microscop pentru studiul detaliilor sau al insectelor de mici dimensiuni și determinatoare. Acestea din urmă sunt cărți de specialitate utilizate de către entomologi în vederea identificării precise a speciilor de insecte. Munca unui entomolog în cadrul muzeului se finalizează cu întocmirea de colecții știintifice, păstrate în insectare și utilizate ca material expozițional în cadrul expozițiilor temporare tematice, precum și ca material didactic în cadrul proiectelor educaționale.

În ceea ce privește studiile de ecologie a păsărilor, acestea cuprind în majoritatea lor trei etape principale: de teren, de laborator și de prelucrare, respectiv interpretare a datelor. Studierea păsărilor se poate realiza prin mai multe metode: observații ornitologice, recunoașterea  păsărilor după cântece și inelarea păsărilor sălbatice. Inelarea păsărilor implică capturarea și marcarea păsărilor cu inele metalice și/sau color. Aceste inele sunt poziționate în cele mai multe cazuri pe picior, dar în cazul unor specii se pun pe gât (cum este cazul gâștelor, lebedelor, lișițelor) sau pe aripi la unele specii de păsări răpitoare. Este o metodă non-invazivă, nu provoacă disconfort sau vătămare de niciun fel păsărilor. Metoda capturii și inelării păsărilor sălbatice poate fi efectuată numai de către personal specializat. Formarea specialiştilor este realizată de către Centrala Ornitologică Română (COR), înființată în anul 1939 și care funcționează  în continuare după aceleași principii de la înființarea ei. Datele referitoare la Centrala Ornitologică Română au fost puse la dispozitie de domnul dr. biolog Gabriel Chișamera.

Inelarea păsărilor sălbatice este în primul rând o metodă eficientă de studiu a migrației, dar în timp s-au obținut date extrem de importante şi despre biologia, ecologia, fiziologia acestora. Totodată se pot obține informații privind locurile de iernare, cuibărit, mișcările sezoniere între bazinele acvatice, longevitatea etc., informații ce ajută la conservarea speciei. Important de reţinut: În România este interzisă capturarea, manipularea și inelarea păsărilor sălbatice fără o licență (permis) valabilă, emisă de către Centrala Ornitologică Română. Anual, inelatorii din România, sub coordonarea COR, inelează în jur de 30.000 de păsări, în cadrul taberelor de inelare, a proiectelor de cercetare și de conservare sau a studiilor doctorale.

1 august 2018 – decembrie 2022

Pe culmile Carpaţilor

 Organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, expoziția își propune să popularizeze în rândul publicului bioregiunea montană şi diversitatea ei specifică, scopul principal fiind acela de a creşte gradul de conştientizare vizavi de nevoia reală de a  proteja habitatele şi speciile ameninţate cu dispariţia sau pe cele endemice care depind în întregime de condiţiile ecologice oferite de Munţii Carpaţi.

     Dintre speciile care vor fi expuse, amintim: lupul, ursul brun, cerbul carpatin, capra neagră, marmota, vulturul negru (specie extincta în fauna României), râsul, chițcanul de munte etc. Expoziţia este completată cu partea de interactivitate, care constă în jocuri educative ce au la bază tehnologii de ultimă generaţie din domeniul IT (masă multi-touch, kinect, tablete), care facilitează accesul la cunoaştere prin contact nemijlocit şi prin implicarea tuturor simţurilor. Carpaţii din România sunt alcătuiţi din trei mari diviziuni: Carpaţii Orientali, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Occidentali. Aceștia cuprind o suprafaţă de aproximativ 66.300 km2 (27,8% din teritoriul ţării), iar lungimea este de peste 910 kilometri.

Strop de aer – Galați

În cadrul proiectului „PermaMozaic” a fost achiziționat și implementat un senzor de monitorizare a calității aerului ! Senzorul se poate accesa la link-ul următor:

water drop

Ore de Vizitare
Secția Grădina Botanică

Luni-Marți: ÎNCHIS

Miercuri/Joi/Vineri: 09:00 – 17:00

Sâmbătă – Duminică: 09:00  – 17:00

Ore de Vizitare Grădina Zoologică

Luni-Marți: ÎNCHIS

Miercuri/Joi/Vineri: 09:00 – 17:00

Sâmbătă – Duminică: 09:00 – 17:00

Tarife

IMPORTANT !

Clădirea muzeului este închisă temporar pentru vizitatori (Muzeu – expoziții temporare, Acvariu, Observator Astronomic, Planetariu) pentru derularea unui proiect de eficientizare energetică a clădirii.

Regulament Acces

Din august 2023, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a intrat într-un proces de reabilitare energetică, în cadrul proiectului de renovare a instituției – Corp 1. Astfel, clădirea Muzeului (cu expozițiile temporare), alături de Acvariu și Observator Astronomic (inclusiv Planetariu), vor fi închise temporar pentru vizitare, până la finalul  proiectului.

*Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că accesul în incinta complexului muzeal este permis cu maxim 30 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Punctul de trecere bac” şi cu 60 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Orăşelul copiilor”. Facem aceste recomandări, pentru ca dvs. să puteţi vizita în condiţii optime Grădina Botanică, până la ora închiderii.
*Vă rugăm să luaţi în considerare și faptul că accesul în incinta Grădinii Zoologice din Pădurea Gârboavele este permis cu maxim 60 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.

created by dji camera
Sari la conținut
COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII Dorești să te abonezi pentru notificări?
Dismiss
Allow Notifications