COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII
"RĂSVAN ANGHELUŢĂ" GALAŢI

Proiecte Educaționale

noiembrie - decembrie 2022

Proiectul educațional "Curiozități din lumea melcilor"

     În perioada noiembrie - decembrie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați se desfășoară proeictul educațional "Curiozități din lumea melcilor", coordonat de muzeograf Olga Mormocea (Secția Muzeu)
👉 Activitatea se adresează copiilor din clasele 0 -IV.
👉 Informații și înscrieri la telefon 0236-411898
28 septembrie 2022

"Diversitatea faunistă a Grădinii Botanice Galați"

Pe 28 septembrie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță Galați s-a desfășurat proiectul educațional "Diversitatea faunistă a Grădinii Botanice Galați", activitate coordonată de către biol.dr. Mihaela Cristescu - șef secție Muzeu și biolog Atodiresei Viorica.

     La proiect au participat 45 elevi din România și Polonia (clasele V,VI,VII), de la Școala Gimnazială "Grigore Moisil" Galați și Școala Primară nr.10 Bielawie din Polonia, sub coordonarea profesoarelor Tudose Mihaela (biologie) și Mușat Raluca (prof. înv. primar). Cele două școli desfășoară un parteneriat educațional în cadrul unui proiect derulat de instituția poloneză și intitulat "Mobilitatea transnațională a elevilor", finanțat prin Fondul Social European.

     În cadrul activității elevii au făcut observații asupra faunei de insecte, reptile și păsări, au aflat detalii referitoare la biologia, ecologia și etologia acestor specii și au identificat resursele trofice și refugiile utilizate de către acestea de pe teritoriul Grădinii Botanice Galați.

scoala astro 2022
25 – 27 iulie 2022

Școala de Vară de astronomie „Priviți cerul!”, ediția a XIII-a 25 – 27 iulie 2022

În perioada 25 - 27 iulie 2022, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, organizează cea de a XIII-a ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”, manifestare coordonată de Compartimentul Planetariu-Observator Astronomic.
Activitățile constau într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie: de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele până la noțiuni de astrofizică, lecţiile teoretice urmând a fi susţinute în Sala Auditorium a muzeului gălăţean, între orele 19.00 – 22.00, iar cele practice în intervalul 22.00 – 00.00, pe Terasa de Observaţii Astronomice (observații astronomice și alte activități practice, dacă vremea va fi favorabilă). Toate aceste activităţi au ca scop punerea în valoare a dotărilor moderne din cadrul Observatorului Astronomic Galați, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu.
Pentru mai multe înscrieri și informații legate de Școala de Vară de Astronomie, cei interesați pot suna la numărul de telefon 0746-020.001 (muzeograf Ovidiu Tercu, coordonator activitate). Activitatea se adresează elevilor din clasele V-XII, studenţilor şi altor persoane interesate de astronomie.

proiect micul astronom 2022
12 - 15 iulie 2022

Proiect educațional "Micul astronom prin Univers" - Ediția a II-a

În perioada 12 - 15 iulie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați se derulează programul educațional "Micul astronom prin Univers", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu (Compartimentul Planetariu-Observator Astronomic). Activitatea se adresează copiilor pasionați de astronomie, cu vârsta între 8 - 11 ani. Înscrierile se fac în perioada 28 iunie -1 iulie 2022, la telefon 0742-798472 (între orele 8.30-15.30), în limita locurilor disponibile (25 locuri). Taxa de participare este de 1,5 lei / persoană.

Valoarea conservativă a habitatelor urbane - Studiu de caz: Grădina Botanică Galați

În perioada mai – iunie 2022, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi se derulează proiectul educațional “Valoarea conservativă a habitatelor urbane - Studiu de caz: Grădina Botanică Galați“, coordonat de biol.dr.Mihaela Cristescu, șef secție Muzeu. Activitatea se adresează elevilor din clasele V-VIII și vizează rolul ecosistemelor urbane în menținerea calității vieții în marile orașe.

Lecțiile din cadrul proiectului se vor desfășura în Grădina Botanică Galați, ecosistem urban utilizat de către o mare diversitate faunistică ca habitat pentru înmulțire, dezvoltare, hrănire, cuibărire sau iernare. Participanții vor identifica principalele specii de nevertebrate și vertebrate prezente și vor observara stadiile de dezvoltare ale speciilor de insecte ce utilizează ca bază trofică vegetația din diverse sectoare ale Grădinii Botanice.

Pentru informații suplimentare și înscrieri, sunați la 0236-411898.

PĂSĂRILE DIN PARCURILE ORAȘULUI GALAȚI

În perioada mai - octombrie 2022, Secția Muzeu din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați derulează proiectul educațional ,,Păsările din parcurile oraşului Galaţi”, coordonat de muzeograf Viorica Atodiresei.  Scopul activității este cunoaşterea  diversităţii speciilor de păsări din parcurile oraşului Galaţi prin realizarea de observaţii ornitologice cu ajutorul binoclurilor  şi identificarea păsărilor observate în Grădina Publică, Gradina Botanică, Faleza Dunarii, Parcul Eminescu, în vederea conştientizării elevilor asupra necesităţii protejării păsărilor şi a mediului  lor natural de viaţă. Ecosistemele urbane vizate în acest proiect reprezintă zone cu o varietate mare de arbori și arbuști, spații favorabile cuibăritului, nutriției și staționării temporare pentru multe specii de păsări din țara noastră. În cadrul acestei activităţi elevii își vor completa cunoștințele cu informaţii legate de biologia și ecologia speciilor de păsări observate. Proiectul se adresează elevilor din clasele V-VIII. Pentru înscrieri și informații suplimentare sunați la 0236-411898.

Școala de vară de entomologie

Proiect educational cu tradiție, a debutat în anul 2004 la Secția Muzeu și este coordonat de biol.dr Mihaela Cristescu - șef Secție Muzeu 

Scopul  acestui proiect educațional este acela de cunoaştere a biodiversităţii şi ocrotire a naturii în județul Galaţi. La Școala de vară de entomologie elevii claselor V-VIII își pot completa cunostinte  incluse în  programa  școlară de biologie cu informații științifice, teoretice si aplicate, de ecologie și  zoologie a nevertebratelor. Au de asemenea ocazia de a-și forma deprinderi de observare directă, în teren, asupra calității habitatelor și a biodiversitatii lumii vii, dar și de a învăța să identifice specii de insecte protejate, incluse pe Listele roșii nationale și internaționale de pe raza municipiului Galați.

Proiectul face parte din categoria activităților menite să crească gradul de conștientizare asupra necesității protejării naturii și a diminiuării impactului antropic asupra habitatelor.

Școala de vară de Ornitologie

Şcoala de Vară de Ornitologie  este un proiect educațional cu tradiție, care a debutat în anul 2011 și se adresează elevilor claselor V-VIII, care vor să-şi petreacă vacanţa într-un mod plăcut şi aproape de natură.

Proiectul îşi propune implicarea elevilor în activităţi de cunoaştere a diversităţii speciilor de păsări care populează spaţiile verzi din oraşul Galaţi, a metodelor de observare şi determinare a acestora, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de către cercetătorii care profesează în domeniul ştiinţelor zoologice. Cursurile se vor desfăşura la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, unde elevii vor putea afla informaţii privind biologia şi ecologia păsărilor. Cursanţii vor avea şi cateva deplasări în teren (Grădina Botanică, Faleza Dunării) unde, împreună cu specialiştii, vor încerca să determine speciile de păsări cu ajutorul binoclului dar şi după cântecul lor. Coordonatoarea activității este muzeograf Viorica Atodiresei.

Proiectul „Râul Prut prin lupă”

A debutat în aprilie 2014 și s-a desfășurat până în aprilie 2015 sub forma unei ”Campanii educative de evaluarea a sănătăţii ecosistemelor acvatice”. Acest proiect a fost finanţat din Fondul European de Pescuit (FEP) prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007-2013.Ulterior, la solicitarea cadrelor didactice și împreună cu elevi ai claselor V-VIII, de la școlile din orașul Galați dar și din județ, proiectul se desfășoară anual în perioadele de primăvară și toamnă.

Scopul principal al proiectului este implicarea elevilor din comunități riverane Prutului în activități extracurriculare de identificare și cunoaștere a faunei de macro-nevertebrate acvatice ca indicatori ai sănătății mediilor acvatice și surse majore de hrană pentru pești și alte animale, pe bază de experimente, interactivitate, interdisciplinaritate.

Activitățile practice în teren constau în: prelevare de probe biologice în vederea identificării macronevertebratelor acvatice, observarea speciilor și adaptărilor acestora, determinarea speciilor indicatoare și clasificarea lor în funcție de sensibilitatea la poluare, măsurarea parametrilor fizico-chimici ai apei cu ajutorul kiturilor de teren, evaluarea impactului activităților umane, interpretarea relațiilor dintre diferiți factori, și notarea informațiilor în fișele de teren. Cu ajutorul specialiștilor și folosind fișele de lucru în teren din cadrul broșurilor realizate în proiect, elevii calculează în final Indicele de Toleranță la Poluare pe baza căruia s-a putut determina calitatea apei râului Prut și a bălților conexe. Coordonatori proiect: Olga Mormocea și Cornelia Țolea, muzeografi.

Copilul istet mananca sanatos

Proiect derulat începând cu anul 2017, dar care rămâne de actualitate datorită creșterii numarului de copii supraponderali  care nu au o educație temeinică despe alimente și rolul acestora în menținerea sănătații. Coordonator: muzeograf Mihaela Rugină.

Participanții asimilează noțiuni despre nutritie: definire stil de viață sănătos, grupe alimentare, piramida alimentară etc. În cadrul lecțiilor sunt detaliate modalități creare de obiceiuri sănătoase: consumul regulat al micului dejun, consumul de fructe - dar mai ales de legume, limitarea consumului de zahăr, sare, bauturi îndulcite (sucuri) și a alimentelor de tip junk-food.

Obiceiurile alimentare iau naștere din copilarie. Un stil de viață sănătos, bine definit, poate crea obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung. Copiii care învață de mici să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii. În acest fel investiția în educația pentru sănătatea copiilor are efecte peste generații, contribuind la dezvoltarea durabilă în societate.

Micile vieţuitoare, insectele

Prin observarea pe viu a materialului biologic conservat, proiectul urmăreşte familiarizarea elevilor cu elemente de morfologie a organismelor acestei clase - specii indigene şi exotice, cu modul lor de viaţă, cu adaptările la mediu, ştiut fiind faptul că insectele pot fi mai greu urmărite şi observate în natură de către copii.

În cadrul activităților, copiii observă pe viu insectele în mediul lor de viață și se familiarizează cu apariţia şi evoluţia acestora, cu caracterele lor principale și cu formele sub care au iernat şi diversitatea adăposturilor.

Proiectul este coordonat de muzeograf Luca Mariana din cadrul Compartimentului Relații Publice – Educație – Informatizare.

„Sistemul Solar"

Compartimentul Observator Astronomic – Planetariu, din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, organizează proiectul educațional „Sistemul Solar", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu. În cadrul activitatii participanții vor fi introduși în tainele astronomiei, respectiv formarea Sistemul Solar. Proiectul se adresează preșcolarilor și elevilor din clasele I-VIII.

Ore de Vizitare
Secția Grădina Botanică, Secția Muzeu, Secția Acvariu

Ore de Vizitare Grădina Zoologică

Tarife

Vizite Nocturne Observator

Regulament Acces

Intrarea în Observatorul astronomic, pentru observații nocturne, este permisă până la ora 20:00 şi se face pe la poarta “BAC”. Accesul copiilor sub 7 ani, la Observatorul astronomic, este restricționat.

*Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că accesul în incinta complexului muzeal este permis cu maxim 30 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Punctul de trecere bac” şi cu 60 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Orăşelul copiilor”. Facem aceste recomandări, pentru ca dvs. să puteţi vizita în condiţii optime, atât Muzeul şi Acvariile, cât şi Grădina Botanică, până la ora închiderii.
*Vă rugăm să luaţi în considerare și faptul că accesul în incinta Grădinii Zoologice din Pădurea Gârboavele este permis cu maxim 60 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.

program special decembrie
Sari la conținut