COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII
"RĂSVAN ANGHELUŢĂ" GALAŢI

Proiecte Educaționale

17 - 19 iulie 2024

Școala de Vară de Astronomie "Micul astronom prin Univers"

În perioada 17 - 19 iulie 2024, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță", instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se desfășoară Școala de Vară de Astronomie "Micul astronom prin Univers", coordonată de muzeograf Iuliana Cantoneanu (Compartiment Planetariu-Observator Astronomic). Activitatea se adresează copiilor pasionați de astronomie, cu vârsta între 9 - 11 ani. Înscrierile se fac în perioada 8 -16 iulie 2024, la telefon 0742-798472 (între orele 09.00-15.00). Locuri limitate !

mai - iunie 2024

Proiectul educațional „Sistemul Solar"

În perioada mai - iunie 2024, Compartimentul Observator Astronomic - Planetariu din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, organizează proiectul educațional „Sistemul Solar", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu. În cadrul activitatii participanții vor fi introduși în tainele astronomiei, respectiv formarea Sistemul Solar. Proiectul se adresează preșcolarilor și elevilor din clasele I-IV. Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, cadrele didactice pot suna la secretariatul muzeului, 0742-798472. 

aprilie - iunie 2024

Programul educațional HORTUS

Programul educațional HORTUS, ediția 2024, este în plină desfășurare la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați (instituție în subordinea Consiliului Județean Galați). 
Activitatea se adresează elevilor din clasele V – VI și are ca scop perfecționarea participanților în asimilarea practicilor de înmulțire a plantelor ornamentale (butășire, repicat, semănat).
Anul acesta programul reunește elevi de la cinci unități de învățământ din municipiul Galați: Şcoala Gimnazială nr.5 "Cuza Vodă", Școala Gimnazială nr.9 „Calistrat Hogaș", Școala Gimnazială nr.29, Școala Gimnazială nr.33 și Şcoala Gimnazială nr.38 .
Participanții sunt organizați în grupe de câte 14-15 persoane, astfel încât fiecare elev să deprindă atât cunoștințe teoretice dar mai ales practice, respectiv pregătirea terenului, plantarea şi întreţinerea culturilor în câmp.
Proiectul este coordonat de ing. horticultor Elena Zlate, muzeograf în cadrul Secției Grădina Botanică. Evaluarea finală a elevilor va avea loc la mijlocul lunii iunie 2024. 
martie – octombrie 2024

Proiect educațional „Vânatoare de comori în natură”

         Din luna martie 2024, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se defășoară proiectul educațional "Vânătoare de comori în natură", coordonat de biol.dr. Mihaela Cristescu.

        Activitatea se adresează tuturor elevilor iubitori de natură, curioși să afle detalii și curiozități  legate de viața și dezvoltarea viețuitoarelor pe care le găsesc în habitatelele urbane. Toți copiii, începând cu cei din clasa I și până la cei mari de gimnaziu, pot învăța să identifice insectele, reptilele, păsările, precum și micile mamifere pe care le observăm în grădinile sau spațiile verzi din oraș.

        Obieciurile de viata, comportamentele de hranire, reproducere, de aparare sau de protectie a puilor sunt doar cateva dintre informatiile pe care le afla elevii ca urmare a participarii la acest proiect educational.

       Cu cât cunoaștem mai bine natura, cu atât mai mult o îndrăgim și o protejăm!

aprilie - noiembrie 2024

Proiect educațional „Minunata lume a plantelor”

Din luna aprilie 2024, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se defășoară proiectul educațional "Minunata lume a plantelor", coordonat de muzeograf Luca Mariana. Activitatea se adresează copiilor de grădiniță și elevilor din clasele 0 - XII.

         În cadrul proiectului elevii se vor familiariza atât cu plantele spontane cât și cu cele introduse și aclimatizate în cadrul sectoarelor Grădinii Botanice. Morfologia și ecologia plantelor, importanța vegetației pentru animale, pentru oameni și pentru echilibrul mediului înconjurător - sunt doar câteva din temele abordate în cadrul proiectului.

        Proiectul "Minunata lume a plantelor" se organizează pe întreaga perioadă caldă a anului, copiii putând observa dezvoltarea și transformările ce apar la plante de la un anotimp la altul.  

        Pentru înscrieri și informații suplimentare, cei interesați pot suna la telefon 0724-608200 (de luni până vineri, interval 09.00 – 15.00).     

  

martie – decembrie 2024

Proiect educațional „Copilul isteț mănâncă sănătos”

          Din luna martie 2024, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță", instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, demarează o nouă ediție a proiectului educațional "Copilul isteț mănâncă sănătos", coordonat de muzeograf Mihaela Rugină (Secția Muzeu).

         În cadrul activităților, participanții vor asimila noțiuni despre importanța echilibrului în alimentație, informații despre piramida alimentară sau influența activității fizice asupra organismului. Copiii care învață să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii.

         Activitatea se adresează copiilor din clasele 0 – IV și se desfășoară pe tot parcursul anului 2024. Pentru înscrieri și informații suplimentare, cei interesați pot suna la telefon 0236-411.898 sau 0722-376.584.  

martie – aprilie 2024

Proiect educațional „Mărțișoare marine și felicitări astronomice”

         În perioada 26 – 29 februarie 2024, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță", instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se defășoară proiectul educațional "Mărțișoare marine și felicitări astronomice", coordonat de muzeograf Olga Mormocea (Secția Muzeu) și Iuliana Cantoneanu (compartiment Planetariu - Observator Astronomic).

        Activitatea se adresează elevilor din clasele I – IV, iar în cadrul lecțiilor copiii vor explora lumea științelor naturale și a astronomiei, la final aceștia urmând să confecționeze mărțișoare și felicitări inspirându-se din cunoștințele asimilate în aceste domenii. Astfel, participanții vor îmbina știința cu abilitățile artistice, într-un mod creativ și interactiv.

          Pentru înscrieri și informații suplimentare, cei interesați pot suna la telefon 0236-411898.

martie - iunie 2024

Proiectul educațional „Meseriile albinelor”

            În perioada martie - iunie 2024, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se defășoară proiectul educațional "Meseriile albinelor", coordonat de muzeograf Olga Mormocea (Secția Muzeu). Activitatea se adresează copiilor de grădiniță și elevilor din clasele I - V.

         Lumea albinelor, mică la prima vedere, este plină de mecanisme complexe și precise. Fiecare albină are un rol în stup, sarcinile fiind împărțite în funcție de vârstă. Astfel, albinele pot fi lucrători, culegători, doici, paznici, cercetași sau sanitari. De exemplu, în momentul în care albina părăsește cuibul, ea devine albină - culegătoare. Inițierea se face prin zborul de orientare: cu fața către stup, albina planează, se apropie și se îndepartează, memorează împrejurimile, culorile, tot ce poate constitui reper optic pentru a recunoaște stupul când se va întoarce. Temele abordate în cadrul proiectului vor stârni, cu siguranță, curiozitatea participanților.

         Pentru înscrieri și informații suplimentare, cei interesați pot suna la telefon 0236-411898 (în intervalul 08.00 – 16.00).     

martie - aprilie 2024

Proiectul educațional „Stelele – constelațiile cerului”

         În perioada martie - aprilie 2024, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se defășoară proiectul educațional "Stelele - constelațiile cerului", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu (compartiment Planetariu - Observator Astronomic).

         Activitatea se adresează copiilor din clasele 0 - VIII și îşi propune să familiarizeze participanţii cu lumea fascinantă a stelelor.

         Astfel, copiii vor afla cum se formează o stea și modul în care aceasta dispare de pe cer. Putem  recunoaște principalele stele cu ajutorul constelațiilor ? Cum putem descoperi cele mai importante constelații ? Ne pot ajuta constelațiile să identificăm punctele cardinale ? Sunt doar câteva din temele care vor fi abordate în cadrul activității educaționale.

        Pentru înscrieri și informații suplimentare, cei interesați pot suna la telefon 0742-798472.     

octombrie - decembrie 2023

Proiectul educațional „Vecina noastră, Luna”

      În perioada octombrie - decembrie 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați se derulează proiectul educațional "Vecina noastră, Luna", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu (Compartiment Planetariu-Observator Astronomic).

      Activitatea se adresează copiilor din clasele 0 - 4 și îşi propune să prezinte participanţilor informații ştiințifice despre cum s-a format satelitul natural al Pământului, care sunt fazele Lunii, cum s-au format craterele, dar şi alte aspecte legate de importanţa satelitului asupra Terrei. Taxa de participare este de 2 lei/copil. Pentru înscrieri și mai multe informații legate de proiectul educațional "Vecina noastră, Luna", cei interesați pot suna la numărul de telefon 0742-798472.

21 septembrie - 31 octombrie 2023

Proiectul educațional „Botanica Distractivă”

        În perioada 21 septembrie – 31 octombrie 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, se va desfășura proiectul educațional „Botanica Distractivă”, coordonat de muzeograf Olga Mormocea (Secția Muzeu) și Raluca Guriencu (Șef Secție interimar Grădina Botanică).

       Te-ai întrebat vreodată cum arată o plantă cu nume de animal ? Ești curios să explorezi lumea plantelor și animalelor într-un mod distractiv și interactiv ? Atunci te califci pentru a participa la proiectul nostru !

       Proiectul se adresează grupelor de grădiniță și elevilor din clasele I –IV, activitățile urmând să se desfășoare în aer liber (foișorul) și la spațiul specil intitulat “Botanica Distractivă” din cadrul Grădinii Botanice Galați (dacă vremea va permite).

      Taxa de participare: 2 lei / copil. Pentru informații suplimentare și înscrieri sunați la secretariatul muzeului, de luni până vineri, în intervalul 8.00 – 16.00.

20 septembrie - 31 decembrie 2023

Proiectul educațional „Urmele animalelor sălbatice”

      În perioada 20 septembrie – 31 decembrie 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, se va desfășura proiectul educațional „Urmele animalelor sălbatice”, coordonat de muzeograf Olga Mormocea (Secția Muzeu).

       Elevii pasionați de lumea animalelor sălbatice vor învăța să identifice urmele lăsate de acestea în mediul lor natural.

      Proiectul se adresează grupelor de grădiniță și elevilor din clasele I –IV, activitățile urmând să se desfășoare în aer liber (foișorul din Grădina Botanică) și în Sala de activități didactice din cadrul Grădinii Botanice Galați. Taxa de participare: 2 lei / copil. Pentru informații suplimentare și înscrieri sunați la secretariatul muzeului, de luni până vineri, în intervalul 8.00 – 16.00.

11 august 2023

Proiectul educațional „Păsările în mituri, basme și superstiții”

         În data de 11 august 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați se va desfășura proiectul educațional „Păsările în mituri, basme și superstiții”, coordonat de muzeograf Viorica Atodiresei (Secția Muzeu).

         Activitatea se referă la prezentarea speciilor de păsări din țara noastră care apar în mitologia universală, în calendarele tradiționale ori fac obiectul a numeroase credințe populare sau superstiții: cucuveaua, minunița, rândunica, cucul, barza, privighetoarea, ciocârlia, gaia, corbul etc.   

        Totodată, proiectul urmărește comunicarea într-o manieră non-formală a informațiilor legate de biologie și ecologia speciilor de păsări vizate. Pot participa copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani. Înscrierile se fac la numărul de telefon 0236/411898. Locurile sunt limitate !

24 - 26 iulie 2023

Școala de Vară de astronomie „Priviți cerul!”, ediția a XIV-a

       În perioada 24 - 26 iulie 2023, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, organizează cea de a XIV-a ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”, manifestare coordonată de Compartimentul Planetariu-Observator Astronomic.

       Activitățile constau într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie: de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele până la noțiuni de astrofizică, lecţiile teoretice urmând a fi susţinute în Sala Auditorium a muzeului gălăţean, între orele 19.00 – 22.00, iar cele practice în intervalul 22.00 – 00.00, pe Terasa de Observaţii Astronomice (observații astronomice și alte activități practice, dacă vremea va fi favorabilă).

       Scopul principal al acestei activități este promovarea astronomiei în rândul tinerilor prin realizarea unor cursuri şi observaţii astronomice. Alături de acesta, obiectivele specifice includ încurajarea elevilor şi studenţilor de a participa la activităţi extrașcolare și perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie teoretică şi practică. Deschiderea Școlii de Vară de Astronomie “Priviţi cerul!” va avea loc pe data de 24 iulie, la ora 19:00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galați, unde participanții vor avea ocazia să se înscrie și să cunoască programul în detaliu.

       Pentru înscrieri și mai multe informații legate de Școala de Vară de Astronomie, cei interesați pot suna la numărul de telefon 0746-020.001 (muzeograf Ovidiu Tercu, coordonator activitate). Activitatea se adresează elevilor din clasele V-XII, studenţilor şi altor persoane interesate de astronomie.                                                     

26 - 28 iulie 2023

Școala de Vară de Astronomie "Micul astronom prin Univers"

 🛰👨‍🚀 Școala de Vară de Astronomie "Micul astronom prin Univers" 🛰👨‍🚀

👉 În perioada 26 - 28 iulie 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță", instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, se desfășoară Școala de Vară de Astronomie "Micul astronom prin Univers", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu (Compartiment Planetariu-Observator Astronomic). Activitatea se adresează copiilor pasionați de astronomie, cu vârsta între 8 - 11 ani.
👉 Înscrierile se fac în perioada 12 -16 iulie 2023, la telefon 0742-798472 (între orele 09.00-15.00), în limita locurilor disponibile (25 locuri). Taxa de participare este de 2 lei / persoană.
aprilie - septembrie 2023

Proiectul „PermaMozaic”

       Între aprilie și septembrie 2023, Asociația Parteneriatul Global al Apei din România (GWP România), împreună cu Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați (secția Grădina Botanică), va implementa proiectul „PermaMozaic”. Acest proiect a fost câștigat în cadrul competiției organizate de MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin programul Spații Verzi, ediția a-17-a, care promovează permacultura în zonele urbane.

🌱 Suma aprobată pentru finanțare: 39.935,00 lei.

🌱 Scopul proiectului nostru este să creăm o grădină urbană care să servească ca un spațiu interactiv de învățare pentru comunitate, folosind conceptul de permacultură.

🌱 Proiectul nostru se adresează direct unui număr de 160 de preșcolari și școlari, 50 de liceeni și 20 de studenți din orașul Galați.

🌱 În acest proiect, vom organiza un atelier educativ cu diferite module, care va ajuta copiii să dezvolte atitudini și valori pozitive. Vom explora lumea plantelor și vom învăța despre modul în care acestea sunt importante în natură, învățând despre exploatarea sustenabilă și valorificarea organizată a plantelor.

Suntem foarte încântați să ne implicăm în comunitatea noastră și să începem să lucrăm la acest proiect important pentru noi. Prin crearea acestui spațiu tematic, ne dorim să încurajăm o abordare sustenabilă în relația om-mediu și să promovăm învățarea activă și implicarea comunității în protejarea mediului înconjurător.

www.repf.ro

www.molromania.ro

* Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

aprilie - iunie 2023

Proiectul educațional „HORTUS"

     Programul educațional HORTUS este în plină desfășurare la Sera de plante exotice din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați (instituție în subordinea Consiliului Județean Galați). 
     Activitatea se adresează elevilor din clasele V – VI și are ca scop perfecționarea participanților în asimilarea practicilor de înmulțire a plantelor ornamentale (butășire, altoire, semănat).
      Inițiat în anul 1999, programul reunește 84 de elevi de la șase unități de învățământ din municipiul Galați (Liceul Teoretic Dunărea, Şcoala Gimnazială nr.5 “Cuza Vodă”, Școala Gimnazială nr.9 „Calistrat Hogaș”, Școala Gimnazială nr.29, Școala Gimnazială nr.33, Şcoala “Grigore Moisil”.), organizați în grupe de câte 14-15 persoane, astfel încât fiecare elev să deprindă atât cunoștințe teoretice dar mai ales practice, respectiv pregătirea terenului, plantarea şi întreţinerea culturilor în câmp.
     Coordonat de ing. horticultor Lili Zlate, muzeograf în cadrul Secției Grădina Botanică, proiectul se va termina în luna iunie 2023. 
aprilie - iunie 2023

Proiectul educațional „Să cunoaștem Soarele"

      În perioada aprilie - iunie 2023, Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, organizează proiectul educațional „Să cunoaștem Soarele", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu (Compartiment Observator Astronomic-Planetariu).
 
      În cadrul activității participanții vor afla informații despre formarea Soarelui și activitatea solară, despre cum se formează eclipsele de Soare sau influența și importanța Soarelui asupra planetei Pământ.
 
     De asemenea, se vor face observații solare în H-alpha cu luneta Coronado SolarMax (dacă va fi cer senin). Proiectul se adresează elevilor din clasele I-VIII. Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, cadrele didactice pot suna la 0742-798472.
martie - iunie 2023

Proiectul educațional "Plasticul - ucigașul naturii"

      În perioada martie - iunie 2023, Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați organizează proiectul educațional "Plasticul - ucigașul naturii", coordonat de muzeograf Mihaela Rugină (Secția Muzeu).
      Plasticul, în toate formele sale, a invadat viața cotidiană și îl regăsim aruncat la întâmplare - de la cele mai înalte vârfuri de munte, până pe fundul mărilor și oceanelor. Din acest motiv este necesară responsabilizarea copiilor și, implicit, a părinților, în vederea protejării mediului înconjurător .
      Activitatea se adresează copiilor din clasele 0 - 4. Taxa de participare este de 2 lei / participant. Pentru informații suplimentare și înscrieri sunați la 0722-376584.
martie - aprilie 2023

Proiectul educațional "Fluturi migratori"

În perioada martie - aprilie 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluţă”  Galați, se desfășoară proiectul educațional "Fluturi migratori", coordonat de biol.dr. Mihaela Cristescu, Șef Secție Muzeu.

Percepția generală este că principalii vestitori ai primăverii sunt păsările călătoare care revin la noi în ţară de pe meleaguri mai calde şi îndepărtate. Însă, puţini ştiu că primii care sosesc pe teritoriul ţării noastre primăvara, sunt o serie de specii de fluturi migratori diurni şi nocturni. Aceştia străbat distanţe la fel de lungi ca şi păsările, venind în România din zone precum continentul african.

În cadrul activității elevii fac cunoștință cu principalele specii de fluturi migratori, observă la microscopul binocular aparatul bucal și particularitățile acestuia, solzii care acoperă aripile fluturilor, modul de aranjare și coloritul acestora, ochii compuși sau caracteristicile legate de prezența modelelor aripilor unor specii de fluturi.

martie - aprilie 2023

Proiectul educațional "Vestitorii primăverii"

👉 În perioada martie - aprilie 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați se desfășoară proiectul educațional "Vestitorii primăverii", coordonat de muzeograf Viorica Atodiresei (Secția Muzeu).
👉 Activitatea se adresează copiilor din clasele I -IV.
👉 Proiectul îşi propune implicarea elevilor în activităţi de cunoaştere a primelor specii de păsări care sosesc la noi in țara și vestesc primăvara, precum și educarea elevilor privind importanţa protejării păsărilor şi a mediului lor de viață.
👉 Informații și înscrieri la telefon 0236-411898 (secretariat muzeu).
februarie 2023

Proiectul educațional "Hrănitori pentru păsări"

        În luna februarie 2023, Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați organizează proiectul educațional "Hrănitori pentru păsări", coordonat de muzeograf Viorica Atodiresei (Secția Muzeu). Scopul acestui proiect îl reprezintă cunoaşterea alimentelor cu care pot fi hrănite păsările pe timpul iernii şi prezentarea speciilor comune pe care le putem întâlni la hrănitori precum si promovarea acţiunilor ecologice și informarea elevilor privind reciclarea materialelor (pregătirea hrănitorilor din pet-uri). Activitatea se adresează copiilor din clasele I-IV.

        În timpul lunilor calde ale anului, păsările găsesc cu uşurinţă hrană, atât vegetală, cât şi animală. În schimb, iarna, păsările sedentare suferă adesea de foame, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente cazuri de mortalitate naturală a păsărilor care rămân pe timpul iernii la noi în ţară. În căutarile lor, ele sunt nevoite adesea să renunțe la hrana din timpul verii şi să caute alte resurse. Este momentul când păsările din jurul nostru pot fi ajutate, construind şi montând hrănitori şi punându-le la dispoziţie o hrană adecvată! Amplasarea hrănitorilor are un rol important în supravieţuirea păsărilor pe timpul iernii. 

februarie - septembrie 2023

Proiectul educațional "Curiozități din lumea melcilor"

👉 În perioada februarie - septembrie 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați se desfășoară proiectul educațional "Curiozități din lumea melcilor", coordonat de muzeograf Olga Mormocea (Secția Muzeu).
👉 Activitatea se adresează copiilor din clasele I -VIII.
👉 Informații și înscrieri la telefon 0236-411898 (secretariat muzeu).
februarie - aprilie 2023

Proiectul educațional "Vecina noastră, Luna"

🟢 În perioada februarie - aprilie 2023, la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați se derulează proiectul educațional "Vecina noastră, Luna", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu (Compartimentul Planetariu-Observator Astronomic).
 
🟢 Activitatea se adresează copiilor din clasele 0 - 4 și îşi propune să prezinte participanţilor informații ştiințifice despre cum s-a format satelitul natural al Pământului, care sunt fazele Lunii, cum s-au format craterele, dar şi alte aspecte legate de importanţa satelitului asupra Terrei.
 
🟢 Taxa de participare este de 2 lei/copil.
 
🟢 Pentru înscrieri și informații suplimentare sunați la 0742-798472.
28 septembrie 2022

"Diversitatea faunistă a Grădinii Botanice Galați"

Pe 28 septembrie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță Galați s-a desfășurat proiectul educațional "Diversitatea faunistă a Grădinii Botanice Galați", activitate coordonată de către biol.dr. Mihaela Cristescu - șef secție Muzeu și biolog Atodiresei Viorica.

     La proiect au participat 45 elevi din România și Polonia (clasele V,VI,VII), de la Școala Gimnazială "Grigore Moisil" Galați și Școala Primară nr.10 Bielawie din Polonia, sub coordonarea profesoarelor Tudose Mihaela (biologie) și Mușat Raluca (prof. înv. primar). Cele două școli desfășoară un parteneriat educațional în cadrul unui proiect derulat de instituția poloneză și intitulat "Mobilitatea transnațională a elevilor", finanțat prin Fondul Social European.

     În cadrul activității elevii au făcut observații asupra faunei de insecte, reptile și păsări, au aflat detalii referitoare la biologia, ecologia și etologia acestor specii și au identificat resursele trofice și refugiile utilizate de către acestea de pe teritoriul Grădinii Botanice Galați.

scoala astro 2022
25 – 27 iulie 2022

Școala de Vară de astronomie „Priviți cerul!”, ediția a XIII-a 25 – 27 iulie 2022

În perioada 25 - 27 iulie 2022, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, organizează cea de a XIII-a ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”, manifestare coordonată de Compartimentul Planetariu-Observator Astronomic.
Activitățile constau într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie: de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele până la noțiuni de astrofizică, lecţiile teoretice urmând a fi susţinute în Sala Auditorium a muzeului gălăţean, între orele 19.00 – 22.00, iar cele practice în intervalul 22.00 – 00.00, pe Terasa de Observaţii Astronomice (observații astronomice și alte activități practice, dacă vremea va fi favorabilă). Toate aceste activităţi au ca scop punerea în valoare a dotărilor moderne din cadrul Observatorului Astronomic Galați, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu.
Pentru mai multe înscrieri și informații legate de Școala de Vară de Astronomie, cei interesați pot suna la numărul de telefon 0746-020.001 (muzeograf Ovidiu Tercu, coordonator activitate). Activitatea se adresează elevilor din clasele V-XII, studenţilor şi altor persoane interesate de astronomie.

proiect micul astronom 2022
12 - 15 iulie 2022

Proiect educațional "Micul astronom prin Univers" - Ediția a II-a

În perioada 12 - 15 iulie 2022, la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați se derulează programul educațional "Micul astronom prin Univers", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu (Compartimentul Planetariu-Observator Astronomic). Activitatea se adresează copiilor pasionați de astronomie, cu vârsta între 8 - 11 ani. Înscrierile se fac în perioada 28 iunie -1 iulie 2022, la telefon 0742-798472 (între orele 8.30-15.30), în limita locurilor disponibile (25 locuri). Taxa de participare este de 1,5 lei / persoană.

Valoarea conservativă a habitatelor urbane - Studiu de caz: Grădina Botanică Galați

În perioada mai – iunie 2022, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi se derulează proiectul educațional “Valoarea conservativă a habitatelor urbane - Studiu de caz: Grădina Botanică Galați“, coordonat de biol.dr.Mihaela Cristescu, șef secție Muzeu. Activitatea se adresează elevilor din clasele V-VIII și vizează rolul ecosistemelor urbane în menținerea calității vieții în marile orașe.

Lecțiile din cadrul proiectului se vor desfășura în Grădina Botanică Galați, ecosistem urban utilizat de către o mare diversitate faunistică ca habitat pentru înmulțire, dezvoltare, hrănire, cuibărire sau iernare. Participanții vor identifica principalele specii de nevertebrate și vertebrate prezente și vor observara stadiile de dezvoltare ale speciilor de insecte ce utilizează ca bază trofică vegetația din diverse sectoare ale Grădinii Botanice.

Pentru informații suplimentare și înscrieri, sunați la 0236-411898.

PĂSĂRILE DIN PARCURILE ORAȘULUI GALAȚI

În perioada mai - octombrie 2022, Secția Muzeu din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați derulează proiectul educațional ,,Păsările din parcurile oraşului Galaţi”, coordonat de muzeograf Viorica Atodiresei.  Scopul activității este cunoaşterea  diversităţii speciilor de păsări din parcurile oraşului Galaţi prin realizarea de observaţii ornitologice cu ajutorul binoclurilor  şi identificarea păsărilor observate în Grădina Publică, Gradina Botanică, Faleza Dunarii, Parcul Eminescu, în vederea conştientizării elevilor asupra necesităţii protejării păsărilor şi a mediului  lor natural de viaţă. Ecosistemele urbane vizate în acest proiect reprezintă zone cu o varietate mare de arbori și arbuști, spații favorabile cuibăritului, nutriției și staționării temporare pentru multe specii de păsări din țara noastră. În cadrul acestei activităţi elevii își vor completa cunoștințele cu informaţii legate de biologia și ecologia speciilor de păsări observate. Proiectul se adresează elevilor din clasele V-VIII. Pentru înscrieri și informații suplimentare sunați la 0236-411898.

Școala de vară de entomologie

Proiect educational cu tradiție, a debutat în anul 2004 la Secția Muzeu și este coordonat de biol.dr Mihaela Cristescu - șef Secție Muzeu 

Scopul  acestui proiect educațional este acela de cunoaştere a biodiversităţii şi ocrotire a naturii în județul Galaţi. La Școala de vară de entomologie elevii claselor V-VIII își pot completa cunostinte  incluse în  programa  școlară de biologie cu informații științifice, teoretice si aplicate, de ecologie și  zoologie a nevertebratelor. Au de asemenea ocazia de a-și forma deprinderi de observare directă, în teren, asupra calității habitatelor și a biodiversitatii lumii vii, dar și de a învăța să identifice specii de insecte protejate, incluse pe Listele roșii nationale și internaționale de pe raza municipiului Galați.

Proiectul face parte din categoria activităților menite să crească gradul de conștientizare asupra necesității protejării naturii și a diminiuării impactului antropic asupra habitatelor.

Școala de vară de Ornitologie

Şcoala de Vară de Ornitologie  este un proiect educațional cu tradiție, care a debutat în anul 2011 și se adresează elevilor claselor V-VIII, care vor să-şi petreacă vacanţa într-un mod plăcut şi aproape de natură.

Proiectul îşi propune implicarea elevilor în activităţi de cunoaştere a diversităţii speciilor de păsări care populează spaţiile verzi din oraşul Galaţi, a metodelor de observare şi determinare a acestora, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de către cercetătorii care profesează în domeniul ştiinţelor zoologice. Cursurile se vor desfăşura la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, unde elevii vor putea afla informaţii privind biologia şi ecologia păsărilor. Cursanţii vor avea şi cateva deplasări în teren (Grădina Botanică, Faleza Dunării) unde, împreună cu specialiştii, vor încerca să determine speciile de păsări cu ajutorul binoclului dar şi după cântecul lor. Coordonatoarea activității este muzeograf Viorica Atodiresei.

Proiectul „Râul Prut prin lupă”

A debutat în aprilie 2014 și s-a desfășurat până în aprilie 2015 sub forma unei ”Campanii educative de evaluarea a sănătăţii ecosistemelor acvatice”. Acest proiect a fost finanţat din Fondul European de Pescuit (FEP) prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007-2013.Ulterior, la solicitarea cadrelor didactice și împreună cu elevi ai claselor V-VIII, de la școlile din orașul Galați dar și din județ, proiectul se desfășoară anual în perioadele de primăvară și toamnă.

Scopul principal al proiectului este implicarea elevilor din comunități riverane Prutului în activități extracurriculare de identificare și cunoaștere a faunei de macro-nevertebrate acvatice ca indicatori ai sănătății mediilor acvatice și surse majore de hrană pentru pești și alte animale, pe bază de experimente, interactivitate, interdisciplinaritate.

Activitățile practice în teren constau în: prelevare de probe biologice în vederea identificării macronevertebratelor acvatice, observarea speciilor și adaptărilor acestora, determinarea speciilor indicatoare și clasificarea lor în funcție de sensibilitatea la poluare, măsurarea parametrilor fizico-chimici ai apei cu ajutorul kiturilor de teren, evaluarea impactului activităților umane, interpretarea relațiilor dintre diferiți factori, și notarea informațiilor în fișele de teren. Cu ajutorul specialiștilor și folosind fișele de lucru în teren din cadrul broșurilor realizate în proiect, elevii calculează în final Indicele de Toleranță la Poluare pe baza căruia s-a putut determina calitatea apei râului Prut și a bălților conexe. Coordonatori proiect: Olga Mormocea și Cornelia Țolea, muzeografi.

Copilul istet mananca sanatos

Proiect derulat începând cu anul 2017, dar care rămâne de actualitate datorită creșterii numarului de copii supraponderali  care nu au o educație temeinică despe alimente și rolul acestora în menținerea sănătații. Coordonator: muzeograf Mihaela Rugină.

Participanții asimilează noțiuni despre nutritie: definire stil de viață sănătos, grupe alimentare, piramida alimentară etc. În cadrul lecțiilor sunt detaliate modalități creare de obiceiuri sănătoase: consumul regulat al micului dejun, consumul de fructe - dar mai ales de legume, limitarea consumului de zahăr, sare, bauturi îndulcite (sucuri) și a alimentelor de tip junk-food.

Obiceiurile alimentare iau naștere din copilarie. Un stil de viață sănătos, bine definit, poate crea obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung. Copiii care învață de mici să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii. În acest fel investiția în educația pentru sănătatea copiilor are efecte peste generații, contribuind la dezvoltarea durabilă în societate.

Micile vieţuitoare, insectele

Prin observarea pe viu a materialului biologic conservat, proiectul urmăreşte familiarizarea elevilor cu elemente de morfologie a organismelor acestei clase - specii indigene şi exotice, cu modul lor de viaţă, cu adaptările la mediu, ştiut fiind faptul că insectele pot fi mai greu urmărite şi observate în natură de către copii.

În cadrul activităților, copiii observă pe viu insectele în mediul lor de viață și se familiarizează cu apariţia şi evoluţia acestora, cu caracterele lor principale și cu formele sub care au iernat şi diversitatea adăposturilor.

Proiectul este coordonat de muzeograf Luca Mariana din cadrul Compartimentului Relații Publice – Educație – Informatizare.

„Sistemul Solar"

Compartimentul Observator Astronomic – Planetariu, din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, organizează proiectul educațional „Sistemul Solar", coordonat de muzeograf Iuliana Cantoneanu. În cadrul activitatii participanții vor fi introduși în tainele astronomiei, respectiv formarea Sistemul Solar. Proiectul se adresează preșcolarilor și elevilor din clasele I-VIII.

Strop de aer – Galați

În cadrul proiectului „PermaMozaic” a fost achiziționat și implementat un senzor de monitorizare a calității aerului ! Senzorul se poate accesa la link-ul următor:

water drop

Ore de Vizitare
Secția Grădina Botanică

Luni-Marți: ÎNCHIS

Miercuri/Joi/Vineri: 10:00 – 18:00

Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 20:00

Ore de Vizitare Grădina Zoologică

Luni-Marți: ÎNCHIS

Miercuri/Joi/Vineri:  10:00 – 18:00

Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 20:00

Tarife

IMPORTANT !

Clădirea muzeului este închisă temporar pentru vizitatori (Muzeu – expoziții temporare, Acvariu, Observator Astronomic, Planetariu) pentru derularea unui proiect de eficientizare energetică a clădirii.

Regulament Acces

Din august 2023, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a intrat într-un proces de reabilitare energetică, în cadrul proiectului de renovare a instituției – Corp 1. Astfel, clădirea Muzeului (cu expozițiile temporare), alături de Acvariu și Observator Astronomic (inclusiv Planetariu), vor fi închise temporar pentru vizitare, până la finalul  proiectului.

*Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că accesul în incinta complexului muzeal este permis cu maxim 30 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Punctul de trecere bac” şi cu 60 de min. înaintea orei de închidere, pe la intrarea dinspre „Orăşelul copiilor”. Facem aceste recomandări, pentru ca dvs. să puteţi vizita în condiţii optime Grădina Botanică, până la ora închiderii.
*Vă rugăm să luaţi în considerare și faptul că accesul în incinta Grădinii Zoologice din Pădurea Gârboavele este permis cu maxim 60 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.

created by dji camera
Sari la conținut
COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII Dorești să te abonezi pentru notificări?
Dismiss
Allow Notifications